Posledice zatvaranja Šangaja tek će se osetiti

Normalizacija proizvodnje i transporta očekuje se krajem juna.

Postepeno otvaranje Šangaja je počelo, ali potpuno ne bi trebalo očekivati pre kraja juna kada bi situacija trebalo da se sasvim normalizuju. Ekonomska aktivnost tokom 70 dana u ovom gradu svedena je na nulu. U Šangaju se prosečno svakog dana prodavalo oko 4.000 automobila, u aprilu nije prodat nijedan. Jedan deo uvoznika srpske robe, odnosno mlečnih proizvoda sa kratkim rokom trajanja, već dva meseca nema pristup robi što je stvorilo ogroman problem za te uvoznike.

Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja „Kargo partner” u Srbiji, kaže da se svi nadaju poboljšanju, a u ovoj situaciji sve zavisi od vladajućih organa u Kini. Vlasti Šangaja najavile su relaksiranje mera kao i sprovođenje brojnih programa čiji je cilj oporavak privrede grada.

– Pretpostavlja se da će zarobljeni kontejneri uskoro moći da nastave svojim prvobitnim tokovima, ali sve ovo neće se dogoditi preko noći, već sukcesivno. Zastoji se nisu dešavali samo zbog blokada u transportu, već i zbog obustave proizvodnje, kako se sada veliki broj fabrika ponovo otvara, možemo očekivati obrnut scenario, odnosno kompanije će pokušati da duplim smenama nadoknade sve što u međuvremenu nije proizvedeno, što će stvoriti opet nove izazove navodi Đekić.

Prema njegovim rečima procena je da je oko 60.000 kontejnera trenutno zaglavljeno u luci Šangaj. Velike količine robe, nakupljene na jednom mestu izazvaće nestašicu kontejnera, kao i kašnjenja zbog nedovoljno mesta za sve pošiljke. Upravo zbog toga, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze, jer iako je sam uzrok problema potencijalno otklonjen, neophodno je vreme da se tržište od istog oporavi.

– Dešavanja u Šangaju imala su veliki uticaj na ekonomiju sveta, samim tim i na srpsko tržište. Mnoge kompanije bile su uskraćene za proizvode koje su pribavljale iz Kine ili su iskusile poteškoće u snabdevanju. Opet je važno naglasiti da ovo nije bila posledica samo izazova u dopremanju, već i u samoj proizvodnji, jer znamo da se veliki broj fabrika nalazi u kineskim provincijama. Sa druge strane, u slučajevima gde je proizvode bilo moguće pribaviti, došlo je do promene cena transporta i skladištenja, zbog čega su brojne kompanije morale da redukuju i finalnu cenu proizvoda – objašnjava Đekić.

Prema njegovim rečima neke pošiljke nisu imale nikakve poteškoće u otpremi, dok do nekih paketa nije bilo moguće doći i po mesec dana jer su se proizvođači nalazili u oblastima koje su bile pod visokim restrikcijama.

Iako je poslovno poverenje uzdrmano zbog svih skorašnjih događaja, većina stranih kompanija i dalje smatra da je Kina veoma bitno tržište za njih i da je ta država ključ za globalnu konkurentnost, pokazalo je istraživanje među kompanijama koje su sprovele strane privredne komore u Kini. Najveći razlog za ovaj optimizam o kineskoj ekonomiji je taj što se veruje da su glavni problemi loši kratkoročni politički izbori, a ne neka dublja strukturalna pitanja koje je teže korigovati. Iako su rastući troškovi transporta, sirovina i komponenti delom izvan kontrole kineske vlade, vlada je svesna pritiska koji ti problemi imaju na firme i preduzela je mere za njihovo ublažavanje.

Šangaj je nedavno najavio otvaranje „zelenog kanala” kako bi se olakšao uvoz određene robe i materijala. Zeleni kanal pomoći će ublažavanju pritiska na određene industrije ubrzavanjem i pojednostavljivanjem carinskih postupaka za robu od gotovih proizvoda do sirovina i opreme potrebne za proizvodnju u industrijama, kao što su biomedicina, proizvodnja automobila i integrisana kola.

Gradske vlasti se maksimalno trude da se život i rad normalizuju. Procenjuje se da je Šangaj izgubio oko 45 odsto kapaciteta drumskog prevoza tokom zatvaranja grada. Šangaj pokriva oko 20 procenata međunarodne trgovine Kine, a polovina od 20 najvećih svetskih luka nalazi se u toj zemlji. Od sredine aprila, broj kontejnerskih brodova koji čekaju iskrcavanje udvostručio se za manje od dva meseca. Zbog svih ovih prekida u industrijskim dobavljačkim lancima u Kini neminovno je da se očekuju nestašice na rafovima prodavnica u Evropi u jednom momentu.

Kada fabrike počnu normalno da rade i brodski prevoz počne ponovo da funkcioniše, mnogi u sektoru logistike i prevoza smatraju da postoji rizik da pojedine evropske i američke luke, kao i drumski prevoz i skladišta, budu preopterećeni, što će dodati pritisak na već rastegnute globalne lance snabdevanja. Jedina dobra stvar je što će trenutno smanjen broj brodova iz Kine uticati pozitivno na zastoj u lukama u SAD jer će smanjiti pritisak na te luke i dati im vremena i prostora da se reše zastoja. Svakako, stručnjaci procenjuju da će biti potrebno nekoliko meseci (do kraja godine) nakon otvaranja grada da se stabilizuju svi lanci za snabdevanje.

 

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.