Poslanici nastavljaju pretres o pravosudnim zakonima

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas raspravu o setu pravosudnih zakona, među kojima su predlozi zakona o sudijama i javnom tužilaštvu.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi zakona o uređenju sudova, o Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaštva.

Ministarka pravde Maja Popović je, obrazlažući zakone pred poslanicima, rekla da se oni donose radi usklađivanja sa aktom o promeni Ustava, u oblasti pravosuđa, koji su građani podržali na referendumu 16. januara prošle godine, a koji je proglašen 9. februara 2022.

Ona je istakla da je to uslov i za dalju reformu pravosudnog sistema, navodeći da predstavlja najznačajniju reformu u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost demokratskog društva.

Na dnevnom redu su 32 tačke dnevnog reda, a pored pet pravosudnih zakona, tu su i izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, izmene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, izmene Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Pred poslanicima su i izmene Zakona o Ustavnom sudu, izmene Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Pored toga, poslanici će raspravljati i o davanju garancije države za kredite Javnog preduzeća “Srbijagas” i regulisanju obaveza Srbije prema MMF-u.

Na dnevnom redu je i više međunarodnih sporazuma, kao i izbor stalnog sastava Republičke izborne komisije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: