logo transparend vojvodina uzivo

Poseta ambasadorke Kraljevine Švedske Novom Sadu

NOVI SAD – Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac primio je u Gradskoj kući ambasadorku Kraljevine Švedske Nj.E. Aniku Ben David. Tom prilikom zamenik gradonačelnika joj se zahvalio na poseti i poželeo joj srdačnu dobrodošlicu.

Ambasadorka Ben David, kojoj je ovo prva zvanična poseta Novom Sadu, zahvalila se na gostoprimstvu i izrazila spremnost da pruži podršku negovanju postojećih veza Novog Sada sa gradovima Švedske, kao i uspostavljanju novih partnerstava i oblika saradnje.  Ambasadorka je istakla da su veze između dve zemlje jake i da se u Švedskoj nalazi treća po veličini srpska dijaspora u Evropi. Takođe, poručila je da Evropska unija može da ponudi najbolju budućnost ljudima koji žive u Srbiji i na celom Zapadnom Balkanu, te da je Švedska snažno posvećena evropskim integracijama Srbije.

Zamenik gradonačelnika je na sastanku istakao da postoje tradicionalno dobri odnosi dve zemlje, dok je ambasadorka  ovom prilikom upoznala zamenika gradonačelnika sa novim projektom ”Aktivno sećanje – edukacija o Holokaustu za demokratske kompetencije” koji realizuje organizacija iz Novog Sada, „Terraforming“, uz podršku državne agencije Švedskog instituta, Švedskog muzeja Holokausta i Foruma za živu istoriju.

Predstavnik organizacije „Terraforming“, Miško Stanišić , koji je ujedno član IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) delegacije Republike Srbije, je takođe prisustvovao sastanku i zameniku gradonačelnika Crnobarcu je predao protokolarno pismo u kojem se Grad Novi Sad poziva na nastavak uspešne saradnje na jačanju kulture sećanja na Holokaust i druga stradanja u Drugom svetskom ratu, kao i na prevenciju, identifikaciju i mere za suzbijanje antisemitizma.

Sagovornici su takođe razgovarali i o sve boljoj privrednoj klimi u Novom Sadu i značajnoj ulozi Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), koja dugi niz godina doprinosi poboljšanju ekonomske i političke saradnje dve zemlje, kao i prisutnosti brojnih kompanija iz Švedske koje uspešno posluju na srpskom tržištu.

Sastanak je završen zajedničkim zaključkom da je neophodno postojeću saradnju između Grada Novog Sada i Ambasade Kraljevine Švedske održavati na visokom nivou, ali se i zalagati za njeno proširenje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.