logo transparend vojvodina uzivo

Porodična kuća Mileve Marić Anštajn u Rumi dobija novi izgled

RUMA – Projekat obnove kuće Mileve Marić Anštajn u Rumi, koji je podnela rumska opština na konkursu Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“, odobren je od strane komisije na čelu sa ministarkom Majom Gojković. Time će Ruma dobiti novi prostor za promociju bogatog kulturnog nasleđa.
Foto: Opština Ruma

Obnovu porodične kuće Mileve Marić Anštajn, velike naučnice svetskog glasa i to u susret značajnog jubileja 150 godina od njenog rođenja, finansijski će podrzati Ministarstvo kulture, a u prvoj fazi projekta planirano je da se izvrši njena potpuna rekonstrukcija, pa će nakon završenih arhitektonsko građevinskih radova, buduća „Spomen kuća Mileve Marić – Ajnštajn“ imati galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

Foto: Opština Ruma

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić Bošković dogovorile su danas da će radovi započeti u aprilu i istakle da je ovo prvi ovakav projekat posvećen zeni naučnici, koji će budućom postavkom biti vazan deo ne samo kulturnog i turističkog potencijala opštine Ruma, već i mesto obrazovanja mladih generacija.

Drugi deo projekta je planiran za realizaciju tokom 2025. godine, u godini kada se obelezava 150 godina od njenog rođenja, a objekat će imati dve tematske celine: memorijalnu sobu posvećena porodici Marić, sa osvrtom na zivot i delo svetski poznate naučnice, kao i na rad njenog rođenog brata Miloša Marić, takođe istaknutog naučnika, čiju su radovi na polju mitoze i amitoze postavili temelje kloniranja i galerijski prostor namenjen izlaganju bogatog savremenog stvaralaštva opštine Ruma.

Mileva Marić, rođena je u Titelu 1875. godine, a porodica Marić se 1877. godine seli u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu. Kuća u Železničkoj ulici 38, u kojoj je Milena zivela sa porodicom, ima nespornu istorijsku vrednost. Nakon dugogodišnjeg urušavanja kuće porodice Marić, koja je bila u privatnom vlasništvu, kuća je u septembru 2023. godine, uz zalaganje opštine Ruma, prešla u opštinsko vlasništvo i sada su se stekli uslovi za njenu obnovu.

Obnova kuće Mileve Marić Anštajn jedan je od 48 projekata širom Srbije koje ove godine finansira Ministarstvo kulture u iznosu od 350 miliona dinara, pa će tako u najvećem broju slučajeva decenijama devastirani objekti dobiti novi sjaj, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadrzaj.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.