Ponovo uspostavljanje saradnje između Novog Sada i Klagenfurta

NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa saradnicima primio je delegaciju austrijskog Grada Klagenfurta koju predvodi zamenik gradonačelnika Alojz Dolinar. Sastanku su prisustvovali i ambasador Republike Austrije Nj. E. Kristijan Ebner, kao i počasni konzul Republike Austrije u Novom Sadu Zoran Tadić.

Gradonačelnik Đurić je gostima poželeo srdačnu dobrodošlicu i zahvalio im se na zvaničnoj poseti čiji je cilj aktiviranje saradnje između dva Grada koja je uspostavljena početkom devedesetih godina.

Zamenik gradonačelnika Klagenfurta Alojz Dolinar se, u ime austrijske delegacije, zahvalio gradonačelniku Đuriću na prijemu. On je preneo pozdrave gradonačelnika Kristijana Šajdera, kao i njegovu zainteresovanost za uspostavljanje daljih kontakata, u cilju buduće saradnje.

Budući da su Novi Sad i Klagenfurt univerzitetski centri, razgovaralo se o mogućnostima za saradnju u oblasti obrazovanja, a predstavnici glavnog grada pokrajine Koruška iskazali su interesovanje i za saradnju sa novosadskim naučnicima i istraživačima, jer se u tom gradu osniva Institut za veštačku inteligenciju.

Prisutni su razgovarali i o potencijalnoj saradnji u oblastima ekologije, privrede i kulture, kao i o mogućnosti institucionalnog povezivanja Novog Sada i Klagenfurta.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, gosti iz Austrije sastaju se zamenicom predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristinom Karaić i profesorom na Katedri sa veštačku inteligenciju Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Aleksandarom Kupusinac, a zatim i sa predsednikom Privredne komore Vojvodine Boškom Vučurevićem.

Ova vest je deo projekta “Novi Sad na dlanu” koji je sufinasirao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Novog Sada koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.