Ponovo u modi: Gramofonskim pločama godinama unazad raste popularnost

Prodaja gramofonskih ploča je u porastu već godinama.

Prema izveštaju Udruženja diskografske industrije Amerike (RIAA), nešto više od 41 miliona gramofonskih ploča prodato je  u 2022. godini u iznosu od 1,2 milijarde dolara, dok je prodato samo 33 miliona CD-ova u vrednosti od 483 miliona dolara.

Prošlogodišnja prodaja ploča pokazuje da gramofonpostaje predvodnik modernog muzičkog tržišta, naglasio je predsednik i izvršni direktor RIAA-e

Bila je to 16. uzastopna godina rasta prodaje gramofonskih ploča, što je oko 71 odsto prihoda od fizičkog formata. Prihodi od snimljene muzike u SAD-u porasli su sedmu godinu zaredom i dostigli rekordnih 15,9 milijardi dolara.

 

Foto: Pixabay

Sveukupno, prihod od snimljene muzike u 2022. godini porastao je za šest odsto prema izveštaju, a to je uglavnom zahvaljujući streamingu, ali i prodaji fizičkog muzičkog formata.

Naravno, tu je i „retro“ efekat, koji postaje sve popularniji. Uostalom, i velike kompanije,  prepoznale su ovaj trend, pa su u svoju ponudu ponovo uvrstile gramofone, doduše sa modernim dodacima, kao na primer bluetooth konektivnost.

Drugim rečima, izgleda da je došlo pravo vreme da počnete, ili nastavite da prikupljate svoju kolekciju gramofonskih ploča. Po svemu sudeći, ovaj format audio zapisa doživljava renesansu i sigurno je da još dugo neće otići u zaborav.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: