logo transparend vojvodina uzivo

,

Položen kamen temeljac za novu fabriku kompanije Milbauer u Staroj Pazovi

STARA PAZOVA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik kompanije „Milbauer holding“ Jozef Milbauer i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad položili su danas kamen temeljac za izgradnju nove fabrike kompanije Milbauer u severnom delu Istočne radne zone u Staroj Pazovi.

Milbauer Grupa je jedan od globalnih lidera, tehnološki partner i investitor u oblasti biometrijskih dokumenata, tehnoloških rešenja i pregleda kovanica i banknota RFID-tehnologijom, industrije poluprovodnika i preciznih delova.

Kompaniju je osnovao 1981. godine u Rodingu u Bavarskoj, Jozef Milbauer koja danas broji gotovo 5.000 radnika, od kojih više od 1500 inženjera različitih profila.

Oni rade u sedam tehnoloških centara i preko 35 predstavništava na svim kontinentima.

Prve investicije Milbauer kompanije u Srbiji započele su 2012. godine izgradnjom postojeće zgrade tehnološkog parka koji trenutno zapošljava oko 250 pretežno visokoobrazovanih radnika.

U planu je i treći Tehnološki park kojim bi ukupan broj zaposlenih premašio 800 u narednih nekoliko godina.

Nemački gigant Milbauer razvija novu tehnologiju u Srbiji koju nema niko

Predsednik Vučić izjavio je na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije Milbauer (Muehlbauer Group) u Staroj Pazovi koja će se baviti razvijanjem i sklapanjem baterija i gorivnih ćelija za električna vozila, da je to veoma značajna investicija nemačkog tehnološkog giganta koji će razvijati u Srbiji novu tehnologiju koju nema niko u svetu.

Vučić je rekao da je reč o gorivnim ćelijama i podsetio da Milbauer proizvodi i čipove za Ilona Maska i druge poznate kompanije u svetu.

Predsednik je rekao da je reč o novoj investiciji Milbauer od 30 miliona evra i da će tu biti zaposleno 150 radnika koji će imati prosečnu platu 900 evra.

„Jozef Milbauer je sam krenuo od jedne barake i napravio čitav grad u bavarskoj šumi“, rekao je Vučić.

Kaže da je ranije u Staroj Pazovi postoajalo samo nekoliko hala, dok se tu sada gradi ne samo čitav industrijski park već i grad.

Konrad: Trgovinska razmena između Srbije i Nemačke duplo veća u 2023. u odnosu 2018.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je danas da se pretpostavlja, iako najnoviji zvanični podaci još nisu objavljeni, da je u 2023. godini ukupna bilateralna trgovinska razmena između dve države iznosila oko devet milijardi evra.

„To bi značilo duplo veći promet u odnosu na 2018. godinu“, rekla je Konrad na svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije Milbauer Grup u Staroj Pazovi.

Konrad je kazala da je ta kompanija već deset godina angažovana u Srbiji što je važno za bilateralne odnose dve zemlje, te da je Milbauer poznat po pametnim karticama i pametnim etiketama, a da je štampanje ličnih karata možda i najviši dokaz poverenja u tu kompaniju.

„Ono što je bitno za nas, to je da Milbauer, ne samo prodaje svoje proizvode, već ih takođe ovde proizvodi“, rekla je ambasadorka.

Ocenila je da je ohrabrujuća izgradnja nove fabrike i tehnološkog parka za proizvodnju i istraživanje i razvoj tehnologije za proizvodnju ćelija baterija i ćelija za napajanje, jer obezbeđuje visoko kvalifikovana radna mesta u Staroj Pazovi i stimuliše razvoj novih tehnologija koje su napravljene u Srbiji.

„To pruža inspiraciju za nove privatne kompanije koje će nastati iz toga. Tehnološki park je takođe jako bitna stvar za e-mobilnost, ne samo u Srbiji, već širom sveta i za zelenu tranziciju i transformaciju Srbije. Investicije privatnih kompanija, nacionalnih i internacionalnih su jako bitan dodatak naporima Vlade Srbije koje se već preduzimaju u tom pogledu“, rekla je ona.

Ambasadorka je ponovila da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju u njenim naporima na putu ka EU.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.