logo transparend vojvodina uzivo

Položen kamen temeljac za izgradnju trening centra u Pančevu

PANČEVO – U Mašinskoj školi u Pančevu danas je organizovana ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju trening centra.

Ceremoniji obeležavanja početka radova prisustvovali su gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalnih okvir kvalifikacija prof. dr Gabrijela Grujić.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

„Cilj događaja je obeležavanje početka radova na izgradnji trening centra, kao vidu podrške kako formalnom tako i neformalnom obrazovanju, koji će obezbediti savremene resurse u pogledu opreme i prostora, kako bi se proizveo kvalitetan kadar za narastajući privredni potencijal Srbije. Uz veliku podršku Predsednika i Vlade Republike Srbije, Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija kreće sa izgradnjom trening centra u Mašinskoj školi Pančevo, površine oko 1.900 kvadrata, u vrednosti od 2.000.000 evra, koji će obuhvatiti 16 savremenih radionica, učionica i amfiteatar, sa najsavremenijom opremom u vrednosti od više od 600.000 evra, nabavljenom u podršku Regionalnog čelendž fonda“, rekla je prof. dr Gabrijela Grujić.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da prisustvuje početku izgradnje prvog trening centra u Srbiji upravo u Pančevu.

 

Gradonačelnik Aleksandar Stevanović (Foto: Vojvodina Uživo)

„Trening centra je objekat koji će biti od velikog značaja za Pančevo i privredu Pančeva. Zahvaljujem se pre svega predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću zbog ove investicije, Vladi Republike Srbije i gospođi Grujić bez kojih jedna ovakva investicija ne bi mogla da se realizuje. Mi kao Grad, Mašinska škola takođe, bili smo konstruktivan partner, raspoloženi za sve ono što je trebalo da se uradi kao predradnja kako bi ovaj trening centar počeo ovde danas da se gradi. Biće ovo je dan moderan objekat u kome će sva deca iz Pančeva i iz Južnog Banata, ali i čitave Republike Srbije moći da dođu ovde u trening centar u Pančevu, da stiču nova znanja, da se profilišu za svoju budućnost, da budu potpuno kvalifikovani za pružanje adekvatnih odgovora na pitanja koje tržište pred njih postavlja i da imaju prosperitetnu budućnost. Kao Grad ćemo i ubuduće nastaviti da ulažemo u obrazovanje. I 2017. godine, kada je usvojen prvi Zakon o dualnom obrazovanju, smo u saradnji s Mašinskom školom Pančevo bili jedan od pionira u uspostavljanju dualnog obrazovanja na teritoriji grada Pančeva. Nastavićemo dalje da slušamo potrebe privrede, jer privreda je motor koji pokreće čitavu državu. Srbija ne sme da stane, zbog čega ćemo i mi podržavati sve što je dobro kako bi rasla i privreda, kako bi obrazovanje napredovalo kao podrška privredi“, rekao je između ostalog gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

 

Nenad Dojčinović (Foto: Vojvodina Uživo)

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo kaže da će izgradnja trening centra i nove mašinske radionice škole doneti novu dimenziju u radu i otvoriti druge perspektive.

„Deca će pre svega učiti i boraviti u savremenom i bezbednom prostoru i raditi u bezbednim uslovima na najsavremenijoj mogućoj opremi, 4.0 je u pitanju, gde će svoja praktična znanja i veštine koja budu stekli u trening centru moći da primene i u industriji. Na taj način odgovaramo u potpunosti potrebama industrije Pančeva i Južnog Banata, moći ćemo da radimo prekvalifikacije i dokvalifikacije kako bismo obezbedili tržištu savremenu radnu snagu“, rekao je Nenad Dojčinović.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

Nakon polaganja kamena temeljca u Medijateci Mašinske škole održana je promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji. Predstavljene su ključne izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju sa ciljem daljeg unapređivanja dualne obrazovne platforme, koje se odnose na povećanje obuhvata fonda sati koje učenici provode na učenju kroz rad u kompaniji, uvođenje statusa trening centra za škole, pravnog osnova za finansijsku podršku dualnom obrazovanju, jednostavniju akreditaciju poslodavaca kao i uvođenje trening alijansi, sa ciljem osiguranja kvaliteta obrazovanja i lakše tranzicije mladih ka svetu rada u svojoj zemlji.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

Kako je najavljeno, završetak izgradnje trening centra očekuje se u novembru 2024. godine, kada će Mašinska škola Pančevo obeležiti 80 godina rada i postojanja.

 

Foto: Vojvodina Uživo

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.