TURIJA – Posle skidanja ratarskih useva, žetvene ostatke treba zaoravati, nikako ne paliti što je i Zakonom zabranjeno ukazuju agronomi dodajući da se tom agrotehničkom operacijom čuva plodnost i produktivnost zemljišta i na taj način obezbeđuju uslovi za dobijanje visokih i stabilnih prinosa poljoprivrednih kultura.
Poljoprivrednici sve više zaoravaju žetvene ostatke na njivama, svesni toga, da se unošenjem biljnih ostataka , poboljšavaju fizičko- hemijske osobine zemljišta, njegova struktura, vodno vazdušni režim kao i plodnost, a bolje je i kruženje organske materije u zemljišnom profilu.
“Od 80-ti i neke godine smo prvo tarupirali kada kombajnji nisu imali sečku , pa je to bilo dosta zahtevno posebno kada pokisne onda to tarup ne može da podigne pa kontra noževi , danas je to drugačije ,naštelujete sitnilicu biljnih ostataka na kombajnu da radi dobro i to je u jednom prohodu sve odrađeno”, rekao je Miomir Crveni , Turija.
Agronom u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Vrbasu , Vladimir Rankov pojašnjava zbog čega je važno da se žetveni ostaci zaoravaju .
“Paljenje žetvenih ostataka nikako nije dozvoljeno i ratari to dobro znaju ,a mogu da kažem i da poljoprivrednici koji imaju više posejanih strnih useva kao i ostale biljne vrste ti ostaci se usinte i zaoravaju se”, naglasio je Rankov.
Nikola Banjanin , ratar iz Bačkog Sokolca ,kaže da zaorava žetvene ostatke ,vodeći računa o plodnosti zemljišta a kako su skupa mineralna đubriva unosi i stajnjak u zemljište po stručnim uputstvima.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.