Poljoprivrednici sutra u Vladi na sastanku s ministarkom Tanasković

BEOGRAD – Predstavnici deset udruženja poljoprivrednih proizvođača sastaće se sutra u Vladi Srbije sa resornom ministarkom Jelenom Tanasković, kako bi razmotrili zahteve koje su ranije uputili i razgovarali o potencijalnim rešenjima aktuelnih problema sa kojima se susreću uoči prolećne, aprilske setve.

Predložene teme sastanka su dugovanja poljoprivrednika prema Fondu za penziono i invalidsko osiguranje (PIO), odnosno kako su predstavnici udruženja ranije naveli – traže da se jasno definiše na koji način će biti regulisano najavljeno otpisivanje dela kamate na postojeće dugove, kao i reprogram.

Takođe, zbog neizvesne predstojeće sezone, i setve koja počinje za nešto više od mesec dana, poljoprivrednici traže uspostavljanje kreditne linije- poljoprivredne kredite sa jedan odsto efektivne kamate, što je, kako su ranije rekli, dogovoreno na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom Tanasković koji je održan u Kisaču.

Dodaju da je jedna od najvažnijih tema u sektoru, a koja će biti predmet sastanka pojašnjenje postupanja resornog ministarstva u slučajevima neslaganja podataka o registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima (RPG) u eAgraru sa činjeničnim, odnosno aktuelnim stanjem na terenu, zbog čega RPG ulaze u pasivne statuse.

Traže da se uvede pismeno upozorenje, pre donošenja rešenja o stavljanju RPG u pasivni status i rok od 30 dana da vlasnik RPG ispravi greške navedene u tom upozorenju.

Sastanku će prisustvovati po dva predstavnika udruženja “Novoseljanski paori”, Udruženja odgajivača goveda rase Limuzin, Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, zatim Saveza Banata, udruženja “Šumadija i pomoravlje”, kao i “Dolovački paori”, Udruženja poljoprivrednika Aradac, Udruženja “Stig” Požarevac i Udruženja za spas i opstanak stočara zapadne Srbije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.