Poljoprivredni sajam počinje u subotu – 1200 izlagača iz 40 zemalja sveta

NOVI SAD – Međunarodni poljoprivredni sajam će za sve posetioce kapije otvoriti u subotu 18. maja, a trajaće do četvrtka 23. maja. Izlagači su na prostoru Novosadskog sajma već nekoliko dana i završavaju poslednje pripreme. Detalji o devedeset prvom izdanju najvećeg agro-biznis događaja u ovom delu Evrope najavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare.

„EU obezbeđuje značajna finansijska sredstva poljoprivrednicima u Srbiji, uglavnom kroz naš program Instrumenta za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju (IPARD)“, rekla je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji – Partnera Poljoprivrednog sajma.

„Istakla bih neke od glavnih primera podrške koju je EU pružila domaćim poljoprivrednicima kroz IPARD – do danas je objavljeno 15 javnih poziva u okviru IPARD-a, i rezultat toga je više od 1400 potpisanih ugovora i izvršenih plaćanja srpskim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane; EU sada pokreće treću fazu IPARD programa koja uz komplementarno privatno sufinansiranje može da donese do 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika EU nudi stabilnu i predvidivu budućnost za srpske poljoprivrednike, kao i okvir podrške, dodala je Halačeva.

Zelena poljoprivreda 

Tema ovogodišnjeg Sajma – „Zelena poljoprivreda“ – posebno je aktuelna, i naglašava značaj održive poljoprivredne prakse. Mi se zajednički spremamo da uspešno odgovorimo na izazove koje nam svima nameće budućnost, počevši od klimatskih promena do usvajanja naprednih tehnologija. EU je posvećena podršci Srbiji u ovom nastojanju. Mi smo takođe najveći trgovinski partner za srpske poljoprivredne proizvode, jer otprilike polovina izvoza hrane iz Srbije odlazi na tržište EU, istakla je Halačeva.

„Ovaj Međunarodni sajam koji se organizuje 91. put jeste jedan od najznačajnijih sajmova u regionu. Mesto je na kojem se okupljaju ozbiljni poljoprivrednici sa idejom da razmene iskustvo, nabave određenu opremu i mehanizaciju i steknu neka nova znanja i prakse“, rekao je Nenad Katanić, pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je Pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke i Izložbe proizvoda sa dodatom vrednošću.

„Sajam je ove godine puno bolji nego što je bio prošle godine. Imamo 10 odsto više izlagača, njih 1200 iz 40 zemalja i Srbije. Predstaviće se najpoznatije kompanije koje su prepoznale značaj Poljoprivrednog sajma. Prikazaće najnovija dostignuća i ponosimo se time. Ceo svet i naša poljoprivreda je bila u turbulentnoj godini, kao i mi, a uspeli smo da napravimo nešto čime se ponosimo. Kapaciteti su maksimalno ispunjeni, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić.

„Partner priredbe je Evropska unija. Fokus ovogodišnjeg Sajma biće promocija održive poljoprivrede, a u šest dana, u okviru programa na EU paviljonu biće priređeno više od 40 događaja. Na otvorenom prostoru Novosadskog sajma biće izložen veliki broj najsavremenijih poljoprivrednih mašina, a uz standardne i poznate modele biće i mnogo novina – govorimo o premijerama koje posle Sajma u Hanoveru stižu pravo na Poljoprivredni sajam. Uz taj u pripremi su i svi ostali dobro poznati segmenti i prateći programi, kako na Manježu tako i u ostalim delovima Sajma“, dodao je Lovrić.

Poljoprivredni sajam će Svečano biti otvoren u subotu, 18. maja, u 11 časova. Radno vreme za posetioce svakog dana je od 9 do 19 časova.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.