Poljoprivredni kalendar: Pijaca Krauford u Mumbaju

Mumbaj Pijaca poljoprivrednik
VOJVODINA – “Poljoprivrednik” je specijalizovani list za selo i poljoprivredu, jedinstven ne samo po tome što postoji i redovno izlazi 67 godina, već i što je ostao list poljoprivrednih proizvođača, nastojeći da prenese čitaocima dostignuća pre svega domaće nauke i struke, koja su primenljiva u proizvodnji. Portal Vojvodina uživo, zajedno sa listom “Poljoprivrednik” prenosiće, do kraja godine, najzanimljivije tekstove iz Poljoprivrednog kalendara 2024. godine. 

Pijaca Krauford u Mumbaju

Iskustvo mnogobrojnih putnika širom sveta kaže da nijedan grad ne može da se upozna dok se ne poseti pijaca. Tek na pijaci se stiču prave slike života jednog grada. Tu se mogu videti ljudi iz različitih miljea, a ono što je još vrednije, putnik može da sazna mnogo o navikama stanovnika, o ponudi proizvoda, koja je odraz poljoprivredne proizvodnje jedne zemlje, ali i mnogo toga drugog. Tako je i na Krauford pijaci u Mumbaju, na kojoj sve vrvi od života.

Kapije ove pijace su širom otvorene i obezbeđuju potrebe stanovnika Mumbaja, kojih je zvanično 22 miliona, a procene su da dnevno još osam miliona žitelja Indije boravi u ovom gradu, jer svakodnevno pristižu iz drugih krajeva. Ime „Krauford“ pijaca je dobila po Arturu Kraufordu, prvom komesaru u Mumbaju. Izgradnja pijace ja završena 1869. godine, a prve radnje su otvorene 1871. Samo 11 godina kasnije, zgrada u kojoj je smeštena pijaca je dobila struju, i to prva u gradu. Nakon što je Indija postala nezavisna, pijaca je bila preimenovana u Mahatma Džiotiba Fil, u čast istaknutog društvenog reformatora Maharaštre.

Tržni centar na otvorenom

Iako prvo smeštena u sada, može se reći, istorijsku zgradu, pijaca se, povrativši vremenom svoj prvobitni naziv, proširila i van same zgrade i ovaj deo podseća na svojevrsni tržni centar na otvorenom. U ponudi je raznovrstan asortiman robe, od garderobe, nakita, poklona, stvari za kuću, do čokolada, začina, ručno pravljenih proizvoda tipičnih za Indiju, suvog, kandiranog i svežeg voća, kao i povrća i mesa. Ovo mesto je poznato i po prodaji kućnih ljubimaca, te se mogu kupiti psi, kornjače, mačke, ali i razne vrste ptica, koje su upečatljive po bogatom koloritu.

U delu dana kada smo posetili pijacu, oko 16.30 časova, prodavci mesa i povrća su već završili svoj posao ali, na naše veliko zadovoljstvo, ostali su oni koji nude životinje i prodavci voća. S obzirom na to da vremena nije bilo mnogo, odlučili smo se da posetimo deo pijace koji nudi voće. Od ulaska u ovaj odeljak Krauford pijace, stiče se utisak da upoznajete jedan novi svet. U vazduhu se oseti intenzivan miris voća, pre svega citrusa, koji osvežava prostor i omamljuje, pogotovo kada je napolju temperatura blizu 40 °C, uz ogromnu vlagu, pa je subjektivni osećaj da ima oko 48 °C.

Na tezgama dominira sezonsko voće, mnoge vrste koje su dobro poznate i nama u Srbiji, ali ima i onih koje se ne viđaju ili su veoma retko u ponudi u našoj zemlji. Tako se, osim limete, grejpfruta, nara, indijskog oraha, kojih ima više vrsta, krušaka, jabuka, trešanja, banana, narandži, limuna, avokada, manga, u ponudi nalaze i nama manje poznate vrste kao što su pulasan, mangostin, zmajevo voće, slonova jabuka.

Ako budete u prilici da posetite Mumbaj, preporuka je da svakako odete na ovu pijacu. Otvara se rano, kada pristižu sveži proizvodi sa poljoprivrednih imanja širom Indije. Od devet sati pre podne otvaraju se prve prodavnice svežeg voća i povrća. Ipak, za većinu prodavnica radno vreme počinje u 11 i traje do 20 časova. Mora se napomenuti i to da je ovo vreme rezervisano uglavnom za prodavnice. Oni koji prodaju svoju robu na tezgama, prvenstveno hranu, odlaze ranije. Nedeljom pijaca radi samo u jutarnjim satima, a mnoge prodavnice ne rade utorkom. Bogata ponuda voća na pijaci u Mumbaju ne iznenađuje, pogotovo kada se zna da se Indija nalazi na listi najvećih proizvođača voća na svetu.

Prvi put viđeno

Pulasan ili liči – Uočivši voće loptastog oblika crvene boje, sa malim izraštajima – zelenkastim bodljama, vizuelno prva asocijacija su bile jagode, najviše zbog boje. Ali ubrzo, kada smo saznali kako doći do jestivog dela ovog voća i kakav mu je ukus, ova teorija je pala u vodu. Da bi se došlo do ploda, koji je bele boje, mora se oljuštiti crvena opna. Beličasti sadržaj po izgledu podseća na želatinastu masu, a u sredini su krupne semenke koje nisu jestive. Voće ima dosta vode, ukus je intenzivno slatkast, najsličniji belom dudu. Bez obzira na ukus, koji se nekom može svideti više ili manje, nauka kaže da je ovo voće bogato vitaminom C, kalcijumom, gvožđem, ugljenim hidratima i proteinima. Pulasan se na pijacama u Mumbaju pojavljuje dva puta u toku godine. Prvi put od juna do septembra, a drugi od decembra do februara.

Mangostin –  Za mango se slobodno može reći da ga svi znaju, ali voće mangostin je potpuno novo. Tipično je ljubičaste boje, zbog čega ga još nazivaju i ljubičasti mango, ali je potpuno drugačiji od manga. Reč je o tropskom voću koje raste na zimzelenom drvetu, koje može doseći visinu i do 25 m. Boja ploda, pa i peteljka, podsećaju donekle na patlidžan, ali oblik i dimenzije, kao i ukus, upućuju na nešto drugo. Oblikom je sličan glavici belog luka, a isto se može reći i kada se oguli spoljni omotač, ali pažljivo. Da bismo stigli do unutrašnjosti ploda, potrebno je nožem vrlo pažljivo zaseći spoljašnju koru. Kada se skine, dolazi se do višedelnog ploda, čiji su segmenti poređani baš kao i čenovi belog luka. Ukus ploda je osvežavajući, kiselkasto-slatkast, a u sredini je jezgro, čiji ukus podseća na orahe ili bademe. Tako se sa mangostinom dobija potpuna kombinacija ukusa. Osim što je bogatog ukusa, ovo voće ima i puno hranljivih materija – vitamine C, B, kalcijum, magnezijum i fosfor, kao i ugljene hidrate. I ovo tropsko voće ima dve sezone tokom godine – od aprila do početka juna i od jula do oktobra.

Zmajevo voće – Veoma je upečatljivo po svom obliku i jarkim bojama. Karakterističnog je ovalnog do duguljastog oblika, a u prečniku dostiže od 4 cm do 8 cm. Boja ploda je od intenzivnoružičaste do crvenkaste. Na voštanoj kori su karakteristični izraštaji zelene do braon boje, koji daju poseban izgled ovom voću. Tanka kora zmajevog voća se lako oguli, a ispod nje je sočno tamnocrveno meso, koje sadrži mnoštvo malih crnih jestivih semenki. Semenke su čvrste strukture, a u kombinaciji sa sočnim mesom ovo voće po teksturi podseća najviše na kivi. Što se tiče ukusa, predstavlja kombinaciju sličnu onoj karakterističnoj za mangostin. Dominira slatkasto-kiselkast ukus, u kombinaciji sa orašastim ukusom, koji dolazi od semenki.

Zmajevo voće je veoma dobar izvor vitamina C. Bogato je kalijumom, magnezijumom, gvožđem. Njegovo konzumiranje se preporučuje za jačanje imunološkog sistema, a zbog puno vlakana koristi se i za regulisanje rada digestivnog trakta. Sadržaj kalijuma reguliše nivo tečnosti u telu, a fosfor pruža zaštitu za kosti i zube. Zmajevo voće je bogato i jedinjenjima beta-cijanin i likopen, koja su zaslužna za jarkocrvenu boju.

Ukoliko volite i želite još da čitate,  knjigu  „Poljoprivrednikov  poljoprivredni  kalendar 2024“  možete  poručiti preko sajta poljoprivrednik.net 

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.