VRŠAC – Poljoprivredna škola Vršac danas je obeležila 100 godina postojanja i uspešnog rada, svečanom akademijom u Narodnom pozorištu “Sterija”.
“Danas proslavljamo veoma značajan jubilej za naš grad – stogodišnjicu postojanja Poljoprivredne škole u Vršcu. Obrazovanje dece i mladih, jedan je od prioriteta Grada Vršca, a Poljoprivredna škola tu zauzima značajnu ulogu. U njoj se učenici obrazuju za strateški važna poljoprivredna i prehrambena zanimanja, ali i zanimanja iz oblasti turizma i ugostiteljstva”, rekao je na svečanoj akademiji član Gradskog veća resorno zadužen za obrazovanje Miroslav Lepir.
Lepir je naglasio da vršačke srednje škole beleže značajan napredak, a među njima i Poljoprivredna škola.
“Zahvaljujući obnovi mehanizacije, škola uspešno obrađuje 100 hektara zemlje u javnoj svojini koju joj dodeljuje grad i ostvaruje prihod značajan za napredak ove škole. Raduje nas i činjenica da je sve više dece zaiteresovano za ovu školu, a nadamo se da će uskoro doći i do dugo očekivane rekonstrukcije zgrade Poljoprivredne škole, koju je projektovao naš čuveni arhitekta Dragiša Brašovan”, istakao je Lepir.
On je svim učenicima ove škole i zaposlenima poželeo srećnu stogodišnjicu i puno uspeha u daljem radu, sa posebnom željom da ovo bude samo prva u nizu stogodišnjica koje će ova škola proslavljati u budućnosti.
Poljoprivredna škola u Vršcu osnovana je kao državna ustanova davne 1921. godine od strane Ministarstva poljoprivrede, koje je tada odlučilo da u našem gradu osnuje i pokrene rad “Niže poljoprivredne škole vinogradarsko-voćarskog tipa”.
Uloga škole je bila da osposobljava kadar u trajanju od dve godine za potrebe unapređenja poljoprivrede i podizanja opštih poljoprivrednih znanja. Prevashodno je bila namenjena obrazovanju kadrova za imanja sa kojih učenici potiču, ali i zbog potrebe stvaranja novog školovanog kadra koji bi službovao i radio na opštem unapređenju državne poljoprivrede.
U školi su bili zastupljeni opšti obrazovni pravci svih važnijih grana poljoprivrede, kao što su: vinogradarstvo, podrumarstvo, prerada voća, povrtarstvo i cvećarstvo, ratarstvo, stočarstvo i živinarstvo, a učilo se i racionalno pletarstvo. Učenici su sticali teorijska znanja pre podne u školi, da bi ih posle podne pratili praktičnim obavljanjem svih poslova na školskom imanju.
Tokom svoje istorije zvala se Poljoprivredna škola “Lukrecija Ankucić – Neca” i Poljoprivredna škola “Miloš Popov – Klima”, po narodnim herojima iz Dugog svetskog rata. Danas nosi ime grada u kojem se nalaziŠkola je jedno vreme nosila ovo ime koje je zatim povučeno i umesto njega nosi ime grada u kojem se nalazi: Poljoprivredna škola “Vršac”.
Može se reći da su transformacije škole, od njenog osnivanja pa sve do danas, stalne i neminovne. Svrha transformacija je bila, isto kao i danas, da se škola prilagodi potrebama društva i školuje uglavnom mlad kadar prema prilikama koje su prisutne u našem društvu.
Prvu transformaciju škola doživljava prekidanjem nastave Niže poljoprivredne škole vinogradarsko-voćarskog tipa i njenim pretvaranjem u uže stručnu Zadružno-vinarsku školu. Tome je u kvalitativnom smislu mnogo pomoglo formiranje Enološke stanice, kao i njihova zajednička saradnja. Ova škola radi do početka Drugog svetskog rata.
Po oslobođenju Vršca od fašističke okupacije, 2. oktobra 1944. godine, nekadašnja dvogodišnja Zadružno-vinarska škola je reorganizovana, i nastaje škola u kojo će nastava trajati četirui godine, a njen naziv je Srednja poljoprivredna škola vinogradarsko-voćarske struke. Značajno je da je škola započela rad kao srednja mešovita četvorogodišnja škola, jer su polovina upisanih đaka bile devojke.
Danas škola ima preko 420 učenika u 18 odeljenja poljoprivredne, prehrambene, vetrinarske, turističke i ugostiteljske struke. Škola je akreditovana za dva područja rada, i to:
Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane sa sledećim obrazovnim profilima:
– poljoprivredni tehničar
– veterinarski tehničar
– prehrambeni tehničar
– rukovalac – mehaničar poljoprivredne tehnike
– mesar
– pekar
Trgovina, ugostiteljstvo i turizam sa sledećim obrazovnim profilima:
– turistički tehničar
– konobar
– kuvar
– poslastičar
Pročitajte još: