Policajca Danila Stojanovića zasad neće izručiti Srbiji

PODGORICA – Srpski policajac Danilo Stojanović (44) iz Berana za sada neće biti izručen vlastima Srbije koje ga potražuju radi krivičnog postupka koji se vodi protiv njega, zbog sumnje da je pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića koja je delovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike, odlučio je Apelacioni sud Crne Gore, piše Pobjeda.

Apelacioni sud je, navodi se, ukinuo rešenje bjelopoljskog Višeg suda da su ispunjene zakonske pretpostavke da se Stojanović izruči Srbiji.

Izručenje Stojanovića zatražilo je Ministarstvo pravde Srbije radi vođenja krivičnog postupka za krivična dela kriminalno udruživanje i zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu u produženom trajanju.

U obrazloženju se navodi da je rešenje Višeg suda u Bijelom Polju „zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno da se iz njihove odluke ne može zaključiti kada je i kojim rešenjem pritvor prema ovome okrivljenom određen“.

Osim toga, Viši sud u Bijelom Polju je našao da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Stojanovića jer je iz dokumentacije koja je dostavljena uz zamolnicu utvrdio da je okrivljeni državljanin Srbije.

Međutim, sudije Višeg suda u Bijelom Polju nisu uzele u obzir činjenicu da je Stojanović državljanin i Crne Gore.

Iz tog razloga, Apelacioni sud naložio je Višem sudu da u ponovnom postupku otkloni ukazane nedostatke nakon čega će biti u prilici da donese novu, na zakonu zasnovanu odluku.

Stojanović je uhapšen 18. aprila na GP Grnčar dok je kao suvozač u automobilu kojim je upravljao V. R. pokušao da izađe iz Crne Gore.

Stojanović je prilikom kontrole pokazao identifikaciona dokumenta Srbije ali kada su ga granični policajci usmerili na drugu liniju granične provere, on je pobegao.

Ubrzo je uhapšen, a nakon toga, iz policije je pojašnjeno da je Stojanović izbegao hapšenje pripadnika Šarićeve grupe u Beogradu 14. aprila jer je istog dana ušao u Crnu Goru bez problema, jer budući da za njim nije bila raspisana poternica.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: