logo transparend vojvodina uzivo

Pokrajinski sekretar Vladimir Galić razgovarao sa poljoprivrednim proizvođačima u Perlezu

ZRENJANIN – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić sa saradnicima posetio je juče Zemljoradničku zadrugu „Perlez“ i tom prilikom razgovarao sa poljoprivrednim proizvođačima.

Sekretar Galić je ukazao da je taj Sekretarijat u poslednjih dvanaest dana objavio 12 konkursa iz različitih oblasti,  počev od pčelarstva za koje je opredeljeno 35 miliona dinara, kao i za podizanje  plastenika, navodnjavanje za šta je izdvojeno 370 miliona dinara, za mlade 200 miliona dinara, ali i za stočarstvo, što je takođe važno budući da su za stočarstvo uvedene nove mere koje u ranijem periodu nisu postojale.

Posebno je ukazao da budžet sekretarijata ove godine iznosi 10.273.000.000 dinara što rekordan budžet ikada.

„ Dakle, imamo 150 miliona, 70 miliona za mlečne junice, 70 miliona za nazimice, znači podstičemo razvoj svinjogojstva, s jedne strane, a s druge strane i mlečnog govedarstva. Vrlo su značajni i konkursi objavljeni vezani za lokalne samouprave na osnovu kojih lokalne samouprave mogu da konkurišu za atarske puteve. Do sada je to bilo 200 miliona dinara, a sada su te mere povećane na  400 miliona, što je to duplo veća suma. Smatram da je to vrlo značajno, posebno kada govorimo o gradu u kome se danas nalazimo, a Perlez pripada gradu Zrenjaninu koji je teritorijalno najveći u Vojvodini. Gradu Zrenjaninu, sa budžetom koji je takav kakav jeste, neophodno je pomoći u značajnoj meri kroz izgradnju atarskih puteva. S treće strane, možemo razgovarati i o jednoj vrlo značajnoj meri, koja će manje zanimati meštane ovog dela Vojvodine, a to je razvoj šumarstva za šta smo opredelili 170 miliona dinara.“ – rekao je Galić.

Naveo je i da je izdvojen deo novca za nabavku  mehanizacije u organskoj proizvodnji, a da će deo sredstava za tu namenu biti iskorišten na Sajmu poljoprivrede gde će, kako očekuje, poljoprivrednici moći da je kupe uz sajamske popuste.

„ O svemu vodimo računa, razmišljali smo i vodili računa da uradimo sve što je do nas i stojimo na raspolaganju kako lokalnim samoupravama, tako i poljoprivrednim školama, fakultetima, za koje smo  takođe raspisali konkurse u prethodnih dvanaest dana, ali i individualnim poljoprivrednike i zadruge. Stojimo ima na raspolaganju kao Sekretarijat i ono što želim da istaknem, ovde sam sa svojih pet pomoćnika na poziv zemljoradničke zadruge i potrudićemo se da damo odgovore na sva pitanja i nedoumice dok traju konkursi, da im pomognemo da što bolje popune aplikaciju i da što bolje apliciraju kako bi dobili određena sredstva. Upravo ti konkursi i jesu raspisani za te ljude, za te poljoprivrednike, za škole, lokalne samouprave, a naš je uspeh ukoliko to iskoristimo i ukoliko te mere koje smo predvideli daju adekvatan rezultat. Mi u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo smo na raspolaganju za sva pitanja i raspoloženi smo da, ukoliko nam to druge obaveze budu dozvoljavale, da se odazovemo pozivima, baš kao što smo to učinili ovde u Perlezu.“ – poručio je sekretar Galić.

Poljoprivredne proizvođači bili su u prilici da dobiju sve informacije koje su ih zanimale.

Jedan od poljoprivrednika koji je ujedno i član Zadruge „Perlez“ Stevan Srdanov je rekao da zahvaljujući zadruzi uspevaju da dobiju sve što im je potrebno.

„ Mislim da za poljoprivredu ima budućnosti, a ovakvi susreti su za nas veoma važni, čućemo ono što nas zanima i na tome smo im zahvalni.“ – kazao je Srdanov.

Miroslav Mrgić bavi se pretežno stočarstvom i, kako je rekao, trenutno ima 21 grlo, a nastoji da poveća taj broj.

„ Ovakvi konkursi, poput ovih koje je raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu mnogo će nam značiti, a posebno mladim stočarima i poljoprivrednicima kojih je u našem mesti sve više.“ – rekao je Mrgić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.