Pokrajinski sekretar otvorio 5th International Congress “Food Technology, Quality and Safety”

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski otvorio je danas, na Međunarodni dan hrane, Međunarodni simpozijum “Food Technology, Quality and Safety”– FoodTech 2024, koji se održava peti put u organizaciji Naučnog instituta za prehrambene tehnologije – FINS.

“U savremenom svetu, pitanje kvaliteta hrane, kako za ljude, tako i za životinje, postaje sve važnije, posebno u kontekstu brze urbanizacije, rasta populacije i promena u životnim navikama. Upravo iz tog razloga, ulažu se veliki napori u unapređenje metoda ispitivanja kvaliteta hrane jer su to ključni faktori koji direktno utiču na zdravlje i blagostanje stanovništva“, rekao je ovim povodom pokrajinski sekretar prof. dr Branko Markoski.

Naučni institut za prehrambene tehnologije osnovan je 2006. godine od strane tadašnjeg Izvršnog veća AP Vojvodine na temelju dugogodišnje tradicije i bogatog istraživačkog iskustva Zavoda za tehnologiju žita i brašna, Zavoda za tehnologiju šećera, Zavoda za tehnologiju mesa, Zavoda za tehnologiju voća i povrća, kao i Zavoda za stočnu hranu.

Današnji FINS je deo Univerziteta u Novom Sadu i uspešno nastavlja slavnu tradiciju koju su postavili zavodi i zahvaljujući timu mladih i obrazovanih istraživača uspešno postavlja nove standarde u proizvodnji i istraživanju hrane za životinje i ljude

Univerzitet u Novom Sadu se na prestižnoj Šangajskoj listi, nalazi između 151. i 200. mesta iz oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane, zahvaljujući FINS-u.

Kroz aktivnosti akreditovane Laboratorije za tehnologiju, kvalitet i bezbednost hrane (FINSLab), realizuju se projekti, pružaju se konsultantske usluge, izrađuju studije izvodljivosti i elaborati, i organizuju brojne edukativne aktivnosti, sve sa ciljem unapređenja prehrambene industrije.

„U tom kontekstu, saradnja nauke i privrede postaje presudna. Naučna istraživanja donose inovativna rešenja za otpornije proizvodne metode i efikasnije procese prerade, dok privreda implementira ta rešenja u praksi, stvarajući proizvode koji odgovaraju novim uslovima i izazovima koje donosi klimatska kriza“, naglasio je sekretar.

Na konferenciji će učestvovati 360 naučnika iz 27 zemalja, od čega čak 8 predavača, koji se nalaze na Stenfordovoj listi 2% najboljih naučnika.

Teme koje će biti razmatrane tokom ovog kongresa predstavljaju ključne aspekte za unapređenje našeg prehrambenog sistema i uključuju: tehnologiju, kvalitet i bezbednost hrane i hrane za životinje, ishranu i zdravlje, autentičnost hrane, pakovanje i rok trajanja, kao i održivost lanca proizvodnje hrane i dekarbonizaciju prehrambene industrije.

pokrajinski sekretar

 

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.