Pokrajinska vlada obezbedila pomoć za Novi Sad, Bačku Palanku, Sremsku Mitrovicu, Rumu, Šid i druge opštine u Vojvodini koje su pretrpele štetu u nevremenu

VOJVODINA – Na današnjoj vanrednoj sednici Pokrajinske vlade i Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, doneta je odluka da se finansijski pomogne lokalnim samoupravama u Vojvodini, koje su, u dva naleta nevremena, pretrpele štetu.

„Prioritet je obnova škola i predškolskih ustanova, jer je početak školske godine blizu. Na teritoriji Vojvodine je stradalo 80 škola, od kojih je deset teško oštećeno i tu su potrebni ozbiljniji građevinski zahvati, koji će trajati i po nekoliko sedmica“, rekao je nakon sednice predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Mirović je naglasio da je Pokrajinska vlada obezbedila 250 miliona dinara pomoći Gradu Novom Sadu, gde je oštećeno pet škola, kao i brojni drugi objekti. Bačka Palanka će dobiti 100 miliona dinara pomoći, a po 50 miliona dinara opredeljeno je za Sremsku Mitrovicu i Rumu. Pomoć će dobiti i Stara Pazova, Inđija, Zrenjanin i druge opštine.

Predsednik Mirović je dodao da će Direkcija za robne rezerve AP Vojvodine, takođe, na raspolaganju imati 50 miliona dinara za nabavku građevinskog materijala, pre svega crepa i građe, te da će, na osnovu procena lokalnih komisija, ta pomoć biti upućena građanima da na svojim objektima saniraju štetu.

Mirović je zahvalio Upravi za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je angažovala 180 ljudi, koji su odmah bili na terenu, kao i radnicima Elektroprivrede Srbije, koji danonoćno rade na rešavanju problema sa strujom.

„U nekim mestima imamo veoma tešku situaciju, jer su pokidani dalekovodi, negde i u dužini od nekoliko kilometara, i biće potrebni dani da struja dođe“, rekao je predsednik Mirović.

Kako je Mirović naveo, struje nema u delu novosadske opštine,  zatim u Kovilju gde je najteža situacija, u Bačkoj Palanci gde su najugroženiji Gajdobra, Čelarevo i druga mesta, a struju nemaju ni pojedini delovi sela u beočinskoj opštini.

„Radi se danonoćno. Deset agregata je raspoređeno po selima, prema proceni elektrodistribucije. Novosadska elektrodistribucija je dobila pomoć od drugih distribucija iz cele zemelje. Veliku zahvalnost dugujemo i privatnim preduzećima, koja su u roku do nekoliko sati ustupila svu mehanizaciju, i na terenu su zajedno  sa javno-komunalnim preduzećima“, istakao je Mirović.

Mirović je dodao da je pomoć poslao i Grad Beograd – 10 vozila i ekipa, Grad Subotica –  tri vozila, a pomoć i solidarnost su pokazale i manje opštine.

„Iza nas je težak period, izgubljena su tri života u nevremenu, a posebno je potresan gubitak dvanaestogodišnjeg deteta u Novom Sadu“, rekao je Mirović.

„Očekujem i pomoć od Vlade Srbije, o čemu ću sutra popodne razgovarati sa predsednikom Srbije“, rekao je Mirović.

Mirović je naglasio da je važno da svi ozbiljno shvate upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

„Molim sve da prate upozorenja za nevereme najavljeno za utorak ili sredu, jer je važno da svi budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo“, naglasio je Mirović.

Na sednici je istaknuto i da je velika šteta učinjena na poljoprivrednim usevima, te da se očekuje pomoć Ministarstva poljoprivrede, a velika šteta naneta je i Nacionalnom parku „Fruška gora“.

Sednici su prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica

Gradonačelnik  Đurić je rekao da su u Novom Sadu ekipe sve vreme na terenu, a  juče je dobio pomoć i od drugih lokalnih samouprava –  Beograda, Bečeja, Beočina, Subotice, Titela, Temerina, Vrbasa.

„U Novom Sadu je uništeno gotovo 1.000 stabala. Apelujem na građane da izbegavaju parkove, dok se ne očiste sve grane koje su polomljene“, rekao je Đurić i dodao da su polomljena stabla uništila nemali broj automobila  i privatnih objekata.

Branisalv Šušnica je istakao da je u Bačkoj Palanci u prvom olujnom talasu oštećeno 39 objekata javne namene, a nakon  nevremena u petak, šteta je drastično uvećana. Trenutno, kako je Šušnica naveo, ima skoro 1.000 prijava štete na privatnim objektima. Prioritet u obnovi su škole i vrtići.

Ova vest je deo projekta “Jedno mesto za sve vesti” koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.