Pokrajinska vlada finansira obnovu ambulante u Savinom Selu i odmor dece iz socijalno ugroženih porodica

VOJVODINA – Pokrajinska vlada je izdvojila 48,6 miliona dinara za obnovu ambulante u Savinom Selu, u opštini Vrbas, a novac je usmeren Domu zdravlja „Veljko Vlahović”.

Ambulanta u Savinom Selu, smeštena je u Vili Torža, koja je sagrađena krajem 19. veka. U 20. veku počinje da se koristi za potrebe ambulante i spada u jednu od najlepših zgrada u AP Vojvodini gde se pruža primarna zdravstvena zaštita.

Pored ordinacije lekara opšte prakse, u zgradi se nalaze zubna ambulanta, laboratorija i apoteka. Ka toj ambulanti gravitira oko 2.500 stanovnika, a na dnevnom novu prosečan broj pacijenata je oko 85. Kako Savino Selo ne bi ostalo bez primarne zdravstvene zaštite, a hitna medicinska pomoć je udaljena 15 kilometara, već nekoliko godina ambulanta i apoteka su preseljene u iznajmljeni prostor.

Obnovom ambulante stanovnici Savinog Sela imaće u svom mestu adekvatne uslove za lečenje.

Na sednici je doneto i rešenje da se za pripremne radove na izgradnji novog magacinskog prostora Biblioteke Matice srpske izdvoji 10 miliona dinara.

Izgradnjom novog magacinskog prostora, Biblioteka Matice srpske rešiće problem smeštaja publikacija i dobiti moderan objekat po najsavremenijim standardima.

Pokrajinska vlada će finansirati odmor i oporavak 450 dece iz socijalno ugroženih porodica u odmaralištima Crvenog krsta Vojvodine. Za sedmodnevni boravak dece, u nekoliko smena, izdvojeno je 10,3 miliona dinara, a sredstva su usmerena Crvenom krstu Vojvodine.

Deca će tokom boravka imati priliku i da pohađaju radionice organizovane u okviru Letnje škole Crvenog krsta, koje će držati mladi volonteri. Teme radionica su, između ostalog, promocija humanih vrednosti, kako se zaštititi od trgovine ljudima, zdravstveno preventivne aktivnosti, a naučiće i osnove pružanja prve pomoći i upoznati se sa principima i vrednostima organizacije Crvenog krsta.

S obzirom na to da su volonteri Crvenog krsta u Vojvodini samo u 2022. godini imali ukupno 512 hiljada volonterskih sati i da su pružili pomoć i podršku za 870 hiljada građana, Pokrajinska vlada donela je rešenje da se za pomoć u obrazovanju i angažovanju volontera izdvoji 1,8 miliona dinara.

Ova vest je deo projekta “Jedno mesto za sve vesti” koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.