Pokrajina investirala 80 miliona dinara za rešavanje problema neadekvatnog odlaganja otpada

VOJVODINA – Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg uručio je danas ugovore predstavnicima lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine za realizaciju projekata u oblasti rešavanja problema neadekvatnog odlaganja otpada – sanacije i rekultivacije divljih deponija i degradiranih površina. Vrednost ovih ugovora je 80 miliona dinara.

Sekretar Erceg je naveo da će ova finansijska podrška biti usmerena za realizaciju uprojekata u šest lokalnih samouprava u našoj pokrajini.

Foto: Pokrajinska vlada

„Ugovore za podršku usmerenu na projektne aktivnosti za uklanjanje divljih deponija dodeljujemo predstavnicima gradova – Zrenjanin i Kikinda, i opštinama – Ruma, Žitište, Nova Crnja i Titel. Mi u Vojvodini imamo više stotina divljih deponija, ali je važno da smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da adekvatnom brigom i uspostavljanjem regionalnog sistema za upravljanje komunalnim otpadom, te uvođenjem nove opreme za sakupljanje postignemo napredak i dovedemo do njihovog smanjenja i sprečavanja nastanka novih”, istakao je Erceg.

Resorni sekretar je podsetio na to da je pokrajinskim budžetom za ovu godinu i njegovim rebalansom za rešavanje neadekvatnog odlaganja otpada i nabavku neophodne opreme u toj oblasti opredeljeno preko pola milijarde dinara.

Foto: Pokrajinska vlada

„Danas smo po javnom konkursu dodelili sredstva za nastavak podrške uspostavljanju regionalnog sistema za upravljanje otpadom u našoj pokrajini, a trenutno se sprovodi i konkurs u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu u ovoj oblasti čija je ukupna vrednost 300 miliona dinara. To je i pokazatelj da Pokrajinska vlada intenzivno ulaže u ovu oblast, koja pogotovo u letnjem periodu predstavlja najvećeg zagađivača sredine. Reč je o deponijama koje ne ispunjavaju standarde definisane domaćim propisima, a ni prema kriterijumima Evropske unije”, ukazao je Erceg. On je naglasio da je namera Sekretarijata da se ovim konkursom smanji broj područja koja su potencijalni zagađivači životne sredine u našoj pokrajini u cilju unapređenja kvaliteta života stanovništva, smanjenja rizika po javno zdravlje, te podrške ruralnom razvoju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: