logo transparend vojvodina uzivo

Pojava cikada u malinama i kupinama

Na području delovanja RC Šabac zasadi kupina se nalaze u fazi početak razvoja ploda, dok se malina nalazi u fazi zrenja. Vizuelnim pregledima zasada maline i kupine, na pojedinim lokacijama, registrovano je prisustvo odraslih jedinki i položenih jaja cikade Cicadetta montana complex, kao i oštećenja na lastarima u vidu zareza.

Ciklus razvoja cikada iz kompleksa Cicadetta montana traje 2-3 godine, a u toku jedne kalendarske godine dva puta dolazi do eklozije imaga. Dužina života imaga je 2-6 nedelja. Ženka ubrzo posle kopulacije polaže jaja u zareze na grančicama koje pravi snažnom i dugom legalicom. Zbog oštećenja, pod teretom roda ili pri jačim udarima vetra dolazi do prelamanja grana.

Štete nanose i larve koje se, posle piljenja, spuštaju u zonu korenovog sistema i tu sišu sokove tokom svog razvića do izlaska na površinu. Pored ove primarne štetnosti, imaga mogu biti i vektori virusa i fitopatogenih mikroorganizama, prouzrokovača bolesti. Mesto u koje ženka vrši ovipoziciju je potencijalni ulazni otvor patogenih gljiva.

Primarni reproduktivni i hranidbeni domaćin ove štetočine jesu vrste roda Rubus. Potpuno i uspešno suzbijanje i praćenje štetočine nije moguće. Odsecanje i uklanjanje grana sa položenim jajima i njihovo spaljivanje je osnovna mera za redukovanje brojnosti cikade.

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.