Pohovani bagrem – zaboravljena poslastica iz prirode

Pohovani bagrem je stara, rustična delicija koja se često vezuje za detinjstvo, seoski ambijent i prolećne dane kad drveće bagrema zamiriše celim krajem. Reč je o jestivim cvetovima bagrema, koji se beru u punom cvatu, umaču u lagano testo i prže na ulju – svež, jednostavan, a izuzetno aromatičan zalogaj.

Cvetovi bagrema su slatkasti i mirisni, sa blagom aromom meda, a njihova struktura je savršena za prženje – nežni, ali dovoljno čvrsti da zadrže oblik kada se umaču u testo. Kada ih pohujete, spolja dobiju zlatnu i hrskavu koricu, dok iznutra ostaju sočni, s diskretnim ukusom prirodnog nektara.

U mnogim domaćinstvima, posebno u Vojvodini i istočnoj Srbiji, pohovani bagrem bio je prava prolećna poslastica. Starije generacije su ga spremale često, posebno kada bi deca nestrpljivo čekala slatkiš, a sezonskih voćki još nije bilo.

Priprema

Recept je jednostavan:

  1. Beru se samo sveži, otvoreni cvetovi.

  2. Priprema se testo od jaja, brašna, mleka i malo soli – slično kao za palačinke, ali gušće.

  3. Cvetovi se umaču u testo, držeći ih za peteljku, i prže na vrelom ulju dok ne porumene.

  4. Po želji se posipaju šećerom u prahu, cimetom ili služe sa medom.

Važno je poznati stablo sa kog se bere – da raste daleko od saobraćaja ili zagađenja. Takođe, treba napomenuti da ne treba konzumirati velike količine, jer u većim dozama bagrem može izazvati blage probavne tegobe kod osetljivih osoba.

Pohovani bagrem je više od jela – to je povratak prirodi, vreme kada se od najjednostavnijih sastojaka pravila magija na tanjiru. Ako ga još niste probali, proleće je pravo vreme da se upustite u ovu mirisnu, zlatnu avanturu.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: