Pohovana palenta iz bakinog kuvara

Pohovana jela retko ko ne voli, a poh u kombinaciji sa palentom može biti obrok, prilog ili predjelo. 

Pohovana palenta ima zanimljiv i blag ukus, može da se jede i topla i hladna, a uz neki umak biće savršena.

Ovo je jedan od onih recepata gde sve možete staviti po svom ukusu, pa je odlično jelo i za ljubitelje eksperimentisanja.

Od količine namirnica navedenih u receptu dobićete 20 komada, pa ako ne pripremate hranu za više ljudi, slobodno možete sve smanjiti za duplo, jer palenta ipak zasiti.

Ko voli palentu i poh, zna šta mu je činiti.

Sastojci:

Palenta:

500 g palente
1,5 l vode
1 puna kašičica soli ili po ukusu
100 g rendanog parmezana
biber po ukusu
ostali začini takođe po ukusu
kockica putera za podmazivanje kalupa

Za pohovanje:

3 jaja
malo soli
oko 100 g brašna
oko 200 g prezli
ulje za prženje
Još:

grčki jogurt ili neki drugi umak po izboru

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i so i ostavite da provri. Kada provri dodajte palentu i skloniti sa ringle, konstantno mešajte da se ne bi stvorile grudvice pa dodajte parmezan i biber i sjedinite.

Smesu zatim prebacite u pravougaonu tepsiju (33×23 cm, može i malo veća) koja je prethodno podmazana puterom i izravnajte je. Ostavite u tepsiji da se ohladi u potpunosti, može i u frižideru.

Ohlađenu palentu isecite na 20 kockica. Jaja posolite i umutite viljuškom, pripremite brašno i prezle.

Svaku kockicu uvaljajte sa svih strana u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Palentu pržite u malo dubljem ulju, isprženu palentu stavite na tanjir obloženim ubrusom da se ocedi.

Servirajte uz grčki jogurt ili umak po želji, peršun ili bosiljak.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.