Pogledajte kako izgleda nova zgrada policijske stanice u Radničkoj ulici (FOTO)

NOVI SAD – Zgrada nove policijske stanice u Radničkoj ulici je, po svemu sudeći, završena, te se može očekivati da do kraja godine bude useljena. Kako saznajemo, u toku je procedura za tehnički prijem objekta, nakon čega će biti izdata upotrebna dozvola.

Izgradnju jednospratnice finansiralo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok je novac za parterno uređenje obezbeđen iz gradske kase. U gradnju objekta, parkinga, pristupnih saobraćajnica, kao i parterno uređenje poseda, uloženo je oko 162 miliona dinara.

Podsećanja radi, Policijska ispostava „Stari grad” preseljena je početkom 2021. godine u objekat Ministarstva unutrašnjih poslova u Ulici Pavla Papa 46, a osam prizemnih baraka u Radničkoj 32 je srušeno, za šta je Grad izdvojio 6,7 miliona dinara. Kamen temeljac za objekat položen je u februaru 2022. godine, kada je najavljeno da će nova policijska stanica biti završena u januaru 2023. godine.

Foto: V. Fifa

Transformacija prostora

Deo grada između Radničke ulice, Stražilovske, Keja žrtava Racije i Bulevara cara Lazara formiran je kao pojas uz prvu železničku prugu, koja je 1883. godine povezala Novi Sad sa Budimpeštom i Zemunom. Na tom mestu organizovana je prva industrijska zona, a poseban značaj prostor dobija izgradnjom bulevara koji je povezao Telep, Liman i Univerzitetski centar s obalom Dunava i Petrovaradinom, ali i gradnjom Spensa. Do kraja šezdesetih godina prošlog veka, u tom bloku ulica je bilo nekoliko industrijskih preduzeća, kao što su „Albus”, „Idol”, „Danubijus”, koja su iseljena, čime je počeo proces rekonstrukcije prostora.

U prizemlju objekta veličine oko hiljadu kvadrata, izgrađenog na parceli površine od oko 2.811 kvadratnih metara, po projektu će se nalaziti šalter-sala sa toaletom za posetioce, dežurana, magacin opreme, muška i ženska svlačionica, čajna kuhinja sa trpezarijom, toalet za zaposlene, prostorije za prihvat dovedenih lica, kao i prostorije za njihovo zadržavanje. Na spratu su predviđene kancelarije, sala za sastanke, depozit, magacin naoružanja i toalet za zaposlene.

Direktan pristup posedu je iz Radničke ulice, gde je i glavni ulaz u objekat, dok je sporedni ulaz sa jugozapadne strane, gde će se nalaziti višespratnica kompanije „3Lateral”, koju je kupio američki „Epik gejms”, a čija je gradnja nedavno počela. Grad je taj posed na licitaciji prodao softverskoj kompaniji po početnoj ceni od oko 933 miliona dinara (933.039.225). Na zemljištu površine 6.495 kvadrata, na mestu nekadašnje fabrike sapuna „Albus”, koja je premeštena u Industrijsku zonu, biće izgrađen poslovni objekat, a Grad je za raščišćavanje poseda izdvojio bezmalo 12 miliona dinara.

Dnevnik.rs

J. Vukašinović

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: