logo transparend vojvodina uzivo

Pogledajte gde je šah predmet u školi, a u kojoj zemlji mere bruto nacionalnu sreću

Neobična tura oko sveta

Butan

„Ne verujemo u bruto nacionalni proizvod. Mi verujemo u bruto nacionalnu sreću.“ Reči su kralja Butana iz 1979. godine. Od tog trenutka je bruto nacionalna sreća postala butanska životna filozofija, ali i pravilo upisano u ustavu države. Stanovnici Butana imaju mnogo razloga za sreću. 70 posto himalajskog kraljevstva čine šume, a visoke planine čuvaju netaknute reke i drevna sela.

Kazakhstan

Koliko god zvučalo čudno u Kazahstanu se nacionalno piće pravi od fermentisanog konjskog mleka, a najpopularnije tradicionalno jelo je Kazy, kobasica od dimljenog konjskog mesa. Najpopularniji sport u zemlji je „Buzkashi“, što doslovno znači „hvatanje mrtve koze.“ Glavni cilj igre je izboriti se za kontrolu nad loptom, koja je zapravo trup koze bez glave. Nakon utakmice obavezna je zabava, bez izuzetka. Kazakhstan je po veličini deveta zemlja sveta i u njemu se nalazi preko 130 različitih nacionalnosti

Jermenija

U ovoj zemlji šah je obavezan predmet u školi i, mogli bismo reći, nacionalna opsesija. Šah je deo osnovnoškolskog obrazovnog programa i jednako je važan kao matematika ili istorija.

Rumunija

Prilično moderna zemlja koja bi se mogla smatrati čudnom zbog svoje zanimljive istorije. Iz Transilvanije je potekla zastrašujuća priča o vampirima pa se zbog toga smatra rodnim mestom grofa Drakule.

Zanimljivo je da u Rumuniji nijedan obrok ne može započeti bez „palinca“, voćnog pića sličnog ruskoj votki. U zemlji postoji pravilo: Ko napravi najjaču „palincu“, onakvu kakvu je gotovo nemoguće popiti, taj je najbolji domaćin. U Rumuniji jako vole da jedu meso pa ova zemlja nije popularno odredište za vegetarijance. Ako ne jedete meso, lokalci će vas gledati jako čudno. Ako vam zatreba taksi, zaboravite na to. Najpopularniji način prevoza je – autostop.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.