„Pogačijada“ usrećila sve Ljutovčane

SUBOTICA/LjUTOVO – Nedavno je u Ljutovu kod Subotice održana prva “Pogačijada” čiji uspeh je bio tako veliki da ovo selo više neće biti poznato samo po voću i rakiji već i po štrudlama koje ovde nazivaju – pogačama. Zbog čega je to tako i kako se već sad zna da će to sigurno privući Deda Mraza u ovo selo na severu Bačke?

Da li više volite štrudlu sa sirom, makom ili višnjama? U Ljutovu kod Subotice, gde štrudlu nazivaju pogačom, očigledno je da vole sve vrste ove slatke poslastice sa ukusom tradicije.

Naime, na prvoj “Pogačijadi” organizovanoj u selu koje mahom nastanjuju Bunjevci te se naziva i Mirgeš, za svega 20 minuta, prodato je čak 2.000 parčadi ovih pogača.

“Prijatno sam iznenađena koliko se ljudi odazvalo i došlo da prisustvuje “Pogačijadi”, kaže zadovoljna Marica Miler, jedna od učesnica “Pogačijade” u Ljutovu.

 

Štrudle, odnosno pogače, umesilo je 30 veštih Ljutovčanki, a svoju umešnost dokazao je i predsednik Mesne zajednice, kao jedini muški učesnik. Žiri je imao težak zadatak jer je morao da isproba sve pogače.

“Gledali smo da je testo meko, da je dobro ispečeno, da je puno fila, da je i lepo na izgled i ukusno”, objašnjava Anica Gabrić, članica žirija za izbor najbolje pogače.

Najukusniju pogaču sa makom ispekla je Ilonka Cvijin, sa sirom Olga Balog, a sa višnjom Ruža Juhas. Iskusnu domaćicu smo zamolili da i nama otkrije tajnu dobre pogače.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.