Podvig naučnika: Otkrivena planeta izvan Sunčevog sistema

Nebesko telo, nazvano GJ 367 b, je stenovita planeta sa radijusom od 72 odsto Zemlje i masom koja odgovara 55 odsto Zemljine mase.

Otkrivena je kako kruži oko zvezde crvenog patuljka, objavili su naučnici u časopisu “Science”.

Naučnici kažu da je to “jedna od najlakših od skoro 5.000 egzoplaneta poznatih danas”.

Međunarodni tim naučnika predvođen Institutom za planetarna istraživanja Nemačkog centra za avijaciju (DLR) došao je do otkrića.

Astronom Zilard Zimadija rekao je da “visoka gustina ukazuje da planetom dominira gvozdeno jezgro”.

Planeti GJ 367 b, koja je udaljena manje od 31 svetlosne godine od Zemlje, potrebno je oko osam sati da završi krug oko svoje zvezde, crvenog patuljka zvanog GJ 367 koji je samo oko polovine veličine Sunca.

Ima sličnost sa Merkurom

Planeta kruži veoma blizu zvezde crvenog patuljka koja je manja, hladnija i manje sjajna od našeg Sunca – čak 99 odsto bliže udaljenosti Zemlje od Sunca.

Međutim, planeta se ne može smatrati “drugom Zemljom” zbog veoma visokih nivoa radijacije kojima je izložena, a koji su “više od 500 puta jači od radijacije kojoj je Zemlja izložena”.

Površinska temperatura bi mogla da dostigne 1.500 stepeni Celzijusa – temperatura na kojoj bi se sve stene i metali istopili.

Četvrt veka nakon otkrića prvih egzoplaneta, naučnici su se okrenuli njihovoj preciznijoj analizi kako bi stekli dublje razumevanje njihove raznolikosti, od velikih gasovitih divova sličnih Jupiteru do manjih stenovitih planeta nalik Zemlji na kojima bi život mogao da opstane.

Tagovi:

Pročitajte još: