Podpovršinsko navodnjavanje može biti budućnost navodnjavanja u Vojvodini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

НОВИ САД – Ако је и било сумњичавих, више их нема. Песимистични климатски сценарио овог лета постала је реалност. Пожари у Калифорнији, Сибиру, Грчкој, Алжиру,Турској. Незабележене поплаве у западној Европи. Код нас несташица воде и августу.

Kritično je bilo u mnogim opštinama a najkritičnije u zapadnoj Srbiji, u selima opština Mionice, Požege, Arilja, Lučana i drugih.

Dve stvari su, za sada, očigledne. Svet nije spreman da preduzme sve kako bi se usporile klimatske promene, niti da sa njima živi. Logično pitanje koje se postavlja kakva će nam biti poljoprivreda biti u budućnosti?

Stručnjak Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Borivoje Pejić govori da je budućnost navodnjavanja u ratarskoj proizvodnji takozvano podpovršinsko navodnjavanje kojima se voda najracionalnije troši.

“Laterali se postavljuju 3-4 cm ispod zemljišta čime se dobija kontrola nicanja i kontrola stanja vlažnosti zemljišta tokom čitavog perioda vegetacije” rekao je između ostalog Borivoje Pejić i dodao da je podpovršinsko navodanjavanje pa i subirigacija sa lateralima na dubini od 4cm budućnost navodnjavanja u Srbiji i generalno.

Ušteda je u efektima takvog navodnjavanja, utrošenoj energiji i količini vode a manja su i oštećenja od glodara i ptica ali i od vetra.

Takođe postoje mašine za postavljanje laterala za podpovršinsko navodnjavanje i to naši povrtari uveliko rade.

Nakon vegetacije, laterali se jednostavno namotaju kao kalem, onako kako su i kupljeni i mogu se koristiti i narednih godina.

“Vode za navodnjavanje nema dovoljno ali ni ljudi se ne odnose prema njoj, domaćinski” izjavio je Pejić a navodnjavanje je, po njemu, jedini način da čovečanstvo opstane na planeti.

Tagovi:

Pročitajte još: