Počinju radovi na sanaciji zelenila u gradu i prigradskim naseljima

NOVI SAD – Radnici JKP “Gradsko zelenilo” u narednom periodu zameniće, usled godina, bolesti, klimatskih i mehaničkih uticaja dotrajala stabla drveća. Na teritoriji celog grada uočen je manji broj stabala koja predstavljaju rizik za bezednost i imovinu građana, i ona će biti uklonjena. A umesto drveća koje predstavlja loš biološki i ekološki materijal na jesen će biti zasađena nova, zdrava stabla.

– Podaci o stanju drveća dobijeni su u okviru redovnih, svakodnevnih aktivnosti radnika Stručnih službi JKP “Gradsko zelenilo” koji se brinu o drveću i prate stanje biljaka u gradu. Na osnovu podataka s terena napravljen je popis drveća koje zbog starosti ili bolesti, izazvanih klimatskim promenama, ili mehaničkim oštećenjima predstavlja potencijalni rizik za bezbednost i imovinu građana. Uz konsultacije sa Savetom za ozelenjavanje Grada ova stabla biće zamenjena novim sadnicama – kaže Danijela Andrić, pomoćnik direktora JKP “Gradsko zelenilo” Novi Sad.

Radovi počinju u centru grada, a nastaviće se na Podbari, u blizini Socijalnog, na Limanu, Novom Naselju, Detelinari, Petrovaradinu.

– Drveće ima svoj životni vek. U urbanim uslovima, zbog mnoštva negativnih faktora taj vek je kraći nego u prirodi. Drveće ima više stadijuma razvoja, i kada nakon juvenilnog i zrelog doba dođe u stadijum starosti, neophodna mu je dodatna nega da bi što duže ostalo zdravo. Folijarna prihrana, zalivanje i druge mere samo su neke od tehnika koje produžavaju životni vek stablima. Međutim, svake godine se javi određen broj primeraka, čiji biološki potencijal zbog godina i bolesti slabi. Kako se stanje drveta pogoršava, pojačava se njegova nestabilnost i ono prestaje da bude ukras i ekološka podrška i postaje potencijalna opasnost po ljude i njihovu imovinu. Drveće koje usled naleta vetra, ili olujnih nevremena, može pasti i povrediti prolaznike, oštetiti automobile, ili izazvati zastoje u saobraćaju treba ukloniti i zameniti – kaže Andrić.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: