logo transparend vojvodina uzivo

Počinje kampanja vađenja šećerne repe

Ovih dana počeće kampanja vađenja šećerne repe, kojom je u Srbiji posejano oko 42 hiljade hektara. Očekuju se prosečni prinosi od 60 tona po hektaru i ukupna proizvodnja od oko 2,5 miliona tona slatkog korena. Ta količina obezbediće dovoljnu količinu šećera za domaće potrebe, a biće sirovine i za izvoz.

Radivoj Petrović, ratar iz Novih Karlovaca, posejao je šećernu repu na 400 hektara. On kaže da očekuje dobre prinose po hektaru kao i zaradu od te biljne vrste.

Dobre prinose šećerne repe iz ove sezone očekuje i ratar Sava Zeremski iz Dobrinaca.

Direktor sirovinskog sektora fabrike šećera u Pećincima Miodrag Pavlović kaže da je šećerna repa u dobroj kondiciji i da se u regionu Srema očekuju prinosi od preko 60 tona po hektaru.

U kompaniji „Sunoko“ očekuju da prosečan prinos šećerne repe bude oko 60 tona po hektaru. S obzirom na to da je u Srbiji repa posejana na oko 42 hiljade hektara, biće sirovine za domaće tržište, ali i za izvoz, kaže generalni direktor kompanije „Sunoko“, Slobodan Košutić.

Inače, kompanija „Sunoko“ počela sa ugovaranjem novih površina za 2024.godinu, da je otkupna cena 47 evra po toni, da ratari mogu da računaju na pomoć u repromaterijalu, kao i na avans od 600 evra po hektaru za ugovore potpisane do prvog decembra.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.