Počinje jubilarna 30. Vršačka pozorišna jesen

VRŠAC – Jubilarni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“, pod sloganom „O vrednostima i trajanju“, održaće se od 6. do 11. oktobra. Tim povodom, u Narodnom pozorištu „Sterija“ održana je konferencija za medije.
Medijima se prvo obratio član veća za kulturu, gospodin Trajan Kačina i ostakao važnost samog festivala, što potvrđuje i samo njegovo trajanje. Takođe, zahvalio se lokalnoj samoupravi koja svake godine podržava festival, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i Republičkom ministarstvu kulture, koji poslednjih godina dodeljuju svake godine sredstva, kao o organizatorima festivala.
Direktorka festivala Snežana Udicki je najavila program koji je izabrao  selektor festivala, dramaturg Branislav Nedić, a to ke pet predstava u zvaničnoj konkurenciji. Pored predstave domaćina Molijerovog „Don Žuana“ u režiji Andreja Cvetanovskog, publika u Vršcu će moći da pogleda „Besnilo“ Borislava Pekića u režiji Borisa Liješevića Narodnog pozorišta iz Sombora, kao i Geteovog „(Pra)Fausta“ istog reditelja u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta. Narodno pozorište iz Beograda će se predstaviti „Očevima i ocima“ Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićunovića, a pozorište „Boško Buha“ predstavom „Ubistvo u Orijent Ekspresu“ Agate Kristi u režiji Darijana Mihajlovića.
Festival će biti otvoren izložbom „Pozorišni svetlopisi – od portreta do scenskog pokreta – pozorišna fotografija u Vojvodini do četvrte decenije 20. veka“ autorke Ivane Koči, u organizaciji Pozorišnog muzeja Vojvodine. Od ostalog pratećeg programa, biće održana promocija pozorišnog časopisa „Scena“, kao i kapitalno izdanje Sterijinog Pozorja “Sabrane drame Joakima Vujića“ autorke Isidore Popović, objavljene povodom 250 godina rođenja našeg istaknutog dramskog pisca.
Profesorka Fililoškog fakulteta u Beogradu i naš čuveni šekspirolog Zorica Bečanović-Nikolić održaće predavanje pod nazivom „Šekspir – naš sagovornik“. Festival će biti zatvoren kabareom „Boja noći“ u kome će u čast nagrađenih publika moži da čuje hitove filmske muzike u izvođenju Ljiljane Stjepanović, Mine Lazarević i Slobodana Bode Ninkovića.  Žiri festivala čine: Dejan Projkovski, pozorišni reditelj iz Makedonije, Aleksandra Glovacki – dramaturškinja i pozorišna kritičarka i Nataša Petrović – glumica i umetnički direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.
Karte za predstavu „Ubistvo u Orijent Ekspresu“ su rasprodate, a za ostale predstave ostalo je još malo karata.
Takođe, prisutni su se zahvalili sponzorima, a to su: Biroplus, Paladioist, Žito-Banat, DDOR, Fondacija „Popović i sinovi“, Zomeks doo, Etno kuća „Dinar“, Ekspres restoran, Hotel „Zona optimizma“, Štamparija Tuli.
KALENDAR 30. MEĐUNARODNOG FESTIVALA KLASIKE „VRŠAČKA POZORIŠNA JESEN“
06.10.2023.
30. Međunarodni festival klasike  „Vršačka pozorišna jesen“
19:30 Izložba Pozorišni muzej Vojvodine
20 časova
Svečano otvaranje: Beseda Gorana Šušljika
Projekcija dokumentarnog filma „O večnosti i tradiciji“ povodom jubileja festivala
20 časova
Narodno pozorište “Sterija“
Vršac Ž: B. P. Molijer
„Don Žuan“
Režija: Andrej Cvetanovki
07.10.2023.
18:30 ŠEKSPIR – NAŠ SAGOVORNIK – Predavanje dr Zorice Bečanović-Nikolić
20 časova Narodno pozorište Beograd
Slobodan Selenić
„Očevi i Oci“
Dramatizacija: Kata Đarmati
Režija: Veljko Mićunović
Nedelja 08.10.2023.
20 časova Narodno pozorište Sombor
Borislav Pekić
„Besnilo“
Dramatizacija: Fedor Šili
Reditelj: Boris Liješević
Ponedeljak 09.10.2023.
19 časova Sterijino Pozorje PROMOCIJE KNjIGA
JOAKIM VUJIĆ ‒ SABRANE DRAME
i pozorišnog časopisa „Scena“
20 časova Pozorište „Boško Buha“
Agata Kristi
„Ubistvo u Orijent ekspresu“
Dramatizacija: Ken Ludvig
Reditelj: Darijan Mihajlović
Utorak 10.10.2023.
20 časova Beogradsko dramsko pozorište
Joham Volfgang Gete
„(Pra)faust“
Dramatizacija: Fedor Šili
Reditelj: Boris Liješević
Sreda 11.10.2023.
20 časova
Veče filmske muzike u čast nagrađenih „Boja noći“ – učestvuju Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević i Slobodan Boda Ninković

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.