logo transparend vojvodina uzivo

Počeo Nišvil džez festival

NIŠ – Nišvil džez festival počeo je nastupima Spič prodžekt (Spich Project) orkestra i Mauro Sigura kvarteta sa Lukom Akvinom (Luca Aquino) na „Ert/Skaj“ (Earth/Sky) bini.

Program glavne festivalske bine u četvrtak veče su obeležili i Dragomir Milenković Joga i Hazari sa Bata Kandom, kao i kubanski džez muzičar Roberto Fonseka (Fonseca), a tu su i Dubioza Kolektiv i Palks (Pulkes).

U Tanjugovoj anketi među posetiocima Nišvila brojni su istakli da dolaze na festival od prvog izdanja, a jedan je primetio da je tokom njegovog trajanja „Niš definitivno drugačiji grad“.

Posetioci su priznali i da se osećaju svečano tokom Nišvila, neki su došli iz inostranstva na festival, poput jednog Rusa koji kaže da je željan roka i džeza, a treći očekuju dobre izvođače, poput Dubioze kolektiv.

„Treba više kulturnih dešavanja, da se to više ceni u društvu. Kultura je nekako izgubila na značaju. Treba mladi bendovi da dobiju pažnju, da se čuju“, rekao je jedan posetilac.

Mišljenje nekih posetilaca je i da je Nišvil međunarodni festival koji ima svoju tradiciju i koji „treba da ostane u Nišu, da cenimo ono što je dobro“.

Open bina Nišvila prve večeri je donela nastupe domaćih sastava Laplandera, Vojvođanskog bluz benda, Magnituda i Broken flauer (Flower), a „Šaban end Balkan bras (brass)“ bina nastup Balkanskih žica, Orkestra Manuela Ametovića, Omladinskog bras benda Sosa i Lole, BID bend, kao i Fejt (Faith) i Branka.

Od nekoliko manjih bina Nišlije su mogle posetiti „Mjuzeum jut“ (Museum Youth) sa svirkama Generacije Z, Šort (Short) reportsa, Desi Džesi i Finegans vejka (Fineganns Wake).

Festival Nišvil traje do 13. avgusta.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.