Počeo Inovacioni forum Italije i Srbije – inovacije u fokusu saradnje dve zemlje

BEOGRAD – Inovacioni forum Srbija-Italija “Sklapanje poslova radi inovacija” danas u Beogradu otvorli ambasador Italije Luka Gori, predsednik Vlade regije Lombardija Atilio Fontana i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i poručili da je cilj da se odnosi dve zemlje podignu na novi – inovativni nivo.

Ambasador Gori i predsednik Vlade Lombardije Fontana ocenili su da Forum Italija Srbija pokazuje sposobnost Srbije da stavi inovacije u fokus bilateralnih odnosa dve zemlje.

Begovićeva je naglasila da je budućnost u nauci i inovacijama, da Srbija mnogo ulaže u tu oblast i da su nam za dalji njihov razvoj potrebni partneri, a da je jedan od njih svakako Italija. Dvodnevni forum je, kako su ocenili Gori i Fontana, izuzetno važna prilika da se razgovara o temama od suštinskog značaja za sve – o inovacijama i naučnom istraživanju koje su smer u kojem treba da se krene gledajući u budućnost. Gori je nagalasio da se inovacioni forum odvija u kontekstu jačanja bilateralnih odnosa Srbije i Italije i podsetio na posetu predsednice Vlade Italije Đorđe Meloni Beogardu tokom koje je sa predsednikom Srbije i najvišim srpskim zvaničnicima pričala o inovacijama o tome kako obnoviti bilateralne odnose na novi način.

“Moj zadatak jeste da modernizujem naše partnerstvo u svim aspektima posebno u oblasti tehnologije i inovacija, rekao je Gori I podsetio da današnji događaja sumira i brojne skupove organizovane tokom ove godine, poput poslovnog i naučnog foruma iz marta, kada je potpisan važan memorandum o razumevanju koji predstavlja važan okvir za razvijanje delatnosti u oblasti inovacija”, rekao je Gori.

Predsednik regije Lombardija Atilio Fontana ocenio je skup kao dodatni korak ka unapređivanju odnosa. Aktivostima na forumu počinju konkretni potezi i zadaci sa ciljem da se Srbija nalazi na naprednom mestu, da bi mogla da predstavlja balans na ovim prostorima kako bi se izbegle tenzije i krize, rekao je Fontana. Dodao je da prisustvuju važni predstavnici državnih organa Srbije na forumu, što daje još veći kredibilitet tom događau, PKS organizuje događaj u saradnji sa Ambasadom Italije u Srbiji, Italijanskom trgovinskom agencijom (ITA), Regijom Lombardija, Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a uz podršku organizacija “We Make Future” i “Impact Hub Serbia”.

Cilj foruma je jačanje saradnje Italije i Srbije u oblasti inovacija kroz povezivanje italijanskih i srpskih kompanija, startapova, inkubatora, akceleratora, ali i akademske zajednice dve zemlje. Fokus će biti i na prenosu znanja i iskustava kompanija iz regije Lombardija koja se može pohvaliti najnaprednijim inovativnim ekosistemom u Italiji. Forum će se baviti agrotehnologijom, primenom veštačke inteligencije u industrijskim procesima, zelenom tranzicijom, pametnim gradovima i održivom mobilnosti.

Forum se održava danas u Narodnoj banci Srbije i sutra u PKS. Nakon uvodnih izlaganja potpisani su memorandumi o razumevanju između Area tehnološkog parka iz Trsta i naučno-tehnoloških parkova Beograda, Niša, Čačka i Novog Sada, kompanije Arexpo SpA i Naučno tehnološkog parka Novi Sad, kao i između Univerziteta Insubria i univerziteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu kako bi se otvorila mogućost za saradnju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.