Počelo usavršavanje 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane

BEOGRAD – Usavršavanje 12. klase polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane počelo je danas, a ministar odbrane Miloš Vučević poručio je da takav vid usavršavanja pruža mogućnost da polaznici postanu lideri u sistemu nacionalne bezbednosti i da mogu strategijski i operativno da odlučuju u okviru svojih radnih mesta.

Svečanom početku usavršavanja u amfiteatru Škole nacionalne odbrane “Vojvoda Radomir Putnik” prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
Kako se ističe, Vučević je naglasio da Srbija, uprkos velikim političkim izazovima i pritiscima, ima svoju političku opredeljenost i jasno definisanu vojnu neutralnost, ukazavši i na viševekovno pitanje oko Kosova i Metohije.

“Situacija je veoma zahtevna. Tim pre je i pred vama polaznicima 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane zadatak izazovniji da slušajući vrhunske predavače, razmenjujući iskustva, ulazeći u sistem odbrane naše države, shvatajući kako funkcioniše država na ovom segmentu, koji je esencijalni segment svake države, razumete šta se očekuje od vas”, rekao je Vučević.
Polaznicima VSBO preneo je da ove studije imaju dvostruki cilj – lični cilj da napredujuju, usavršavaju se, budu spremniji, obučeniji, školovaniji i obrazovaniji, ali i opšti cilj da država i društvo imaju korist od toga, da znanje i iskustvo koje ćete imati prenesu institucijama i ustanovama koje su ih kandidovale.
Ministar odbrane je izrazio posebno zadovoljstvo što su polaznici VSBO osim oficira iz Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i narodni poslanici, predstavnici Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve.
“Razumećete nakon ovih studija, zahvaljujući vašem zalaganju i pre svega znanju i posvećenosti predavača, koji su zadaci Ministarstva odbrane i Vojske Srbije”, istakao je Vučević, navodi se u saopštenju Minisatrstva odbrane.

Ovaj program školovanja, istakao je Vučević, polaznicima će doneti nova znanja i iskustva, ali i mogućnost da se shvate i razumeju svi izazovi na polju bezbednosti, ekonomski, energetski, socijalni, kao i izazovi iz oblasti zdravstva, stabilnosti u regionu, borbe protiv pandemije i migracija.
“Uspeh na ovim posebnim studijama usavršavanja zavisi pre svega od vas i vaše posvećenosti. Ako vi budete prišli ozbiljno ovome, a verujem da jeste, jer vaše biografije daju argumente u korist ispravne odluke, da ste 12. klasa Visokih studija bezbednosti i odbrane, time će naš zajednički uspeh biti ostvaren”, rekao je Vučević.
Polaznicima VSBO je poručio da je njihov uspeh, uspeh i države i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, celokupne zajednice.
“Trudićemo se da vam pružimo najbolje moguće uslove i da na završetku studija budete privilegovani na jednoj svečanoj ceremoniji koju ne može svako da ima”, rekao je Vučević.
Poželeo je dobrodošlicu i predstavnicima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

“Mi smo uvek spremni da naše znanje delimo uvek sa svim prijateljima i to radimo nesebično, otvorenog srca. Verujem da ćete i vi kroz ove studije nama pomagati, na ponos cele otadžbine Srbije, na ponos Ministarstva odbrane, Univerziteta odbrane, Škole nacionalne odbrane koja nosi ime slavnog vojvode, i rekao bih, Vojske Srbije”, naveo je Vučević.
Načelnik Škole nacionalne odbrane, pukovnik Mićo Suvajac naveo je da ove studije predstavljaju najviši nivo posebnog programa usavršavanja generala, visokih oficira Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i državnih službenika iz sistema državne uprave.”One imaju za cilj obrazovanje i pripremu polaznika iz Republike Srbije i partnerskih zemalja za preuzimanje visokih dužnosti u sistemima nacionalne bezbednosti, njihovo osposobljavanje za multidisciplinarno analiziranje savremenog bezbednosnog okruženja, procenjivanje dugoročnih bezbednosnih trendova, razvoj elemenata sistema nacionalne bezbednosti i saradnju sa drugim sistemima na regionalnom i globalnom nivou”, rekao je Suvajac.
Među slušaocima 12. klase, koja broji 15 polaznika, su generali i oficiri Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, predstavnici ministarstava i vladinih institucija, navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, tu su i predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Republike Srpske, Bezbednosno-informativne agencije i Srpske pravoslavne crkve.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: