Počela raspodela koncentrata poljoprivrednicima u opštini Kovačica

KOVAČICA – Počela je raspodela koncentrata poljoprivrednicima u opštini Kovačica koji su poljoprivrednici dobili za kukuruz dobijen na konkursu na koji se prijavilo 18 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine Kovačica.

Nikola Nikolić, šef odseka za poljoprivredu i preduzetništvo Opštine Kovačica kaže da počinje podela koncentrata za farmere koji su dobili pomoć države u kukuruzu, a koji su zamenili za koncentrat.

„U Ilandži smo u petak preuzeli kukuruz. Farmeri su se dogovorili sa Fabrikom stočne hrane da zbog aflatoksina kojeg ima u rodu 2022. godine izvrše zamenu kukuruza za koncentrovanu smešu od 18% proteina za muzne krave. U petak smo podigli 42 tone kukuruza za 18 farmera sa teritorije opštine Kovačica i počinjemo isporuku. Paritet je 1,4:1, odnosno oko tridesetak tona koncentrata spakovanog u džakove“, kaže Nikola Nikolić.

Danas su na rasporedu Crepaja i Idvor, sutra Uzdin.

„Kukuruz koji je preuzet, urađene su analize u FSH što se tiče aflatoksina. Prvi kamion je imao 3,3 puta više aflatoksina od onog što je dozvoljeno da bude u hrani za goveda, dok je drugi kamion nešto manje aflatoksina, oko dva i po puta više od dozvoljenog. Ovaj potez kovačičkih farmera je više nego dobar, jer će time očuvati i zdravlje svojih životinja i obezbediti kvalitetnije mleko te će imati i manje problema sa mlekarama koje im otkupljuju mleko“, zaključio je u izjavi Nikola Nikolić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: