logo transparend vojvodina uzivo

Međunarodna 14. regata Vode Vojvodine – promocija plovidbe i nautičkog turizma Vojvodine (FOTO/VIDEO)

NOVI SAD – Danas iz Novog Sada kreće 14. po redu Međunarodna regata Vode Vojvodine. Ove godine učestvuje 85 plovila i oko 250 učesnika. Regata, organizovana s ciljem promocije plovidbe i nautičkog turizma Vojvodine, stavlja akcenat na promociju i zaštitu ribolovnih voda i ribolova. Završava se 29. juna u Novom Sadu na Štrandu, gde će biti organizovan bogat program za sve posetioce.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević na samom početku istakao je da broj učestnika pokazuje da postoji veliko interesovanje, kako učesnika iz Srbije tako i iz regiona.

– Drago mi je što ćemo zajedno dočekati učesnike regate uz bogat kulturno umetnički program, da je grad Novi Sad zajedno sa preduzećem Vode Vojvodine u organizaciji. Poželio bih srećnu plovidbu svim učesnicima regate – rekao je Radojević i zahvalio organizatorima na svemu što rade poslednjih godinu dana na održavanju kanalskih mreža Vojvodine.

Foto: Vojvodina uživo

– Naši regataši devet dana ploviće Dunavom, Tisom i kanalima Bačke i Banata, a putovanje završavaju na Dan Dunava u Novom Sada 29. juna. Imamo 250 prijavljenih regataša na 90 plovila, a veliko nam je zadovoljstvo, što po redu domaćih učestvuju i posade iz Hrvatske, Slovenije i Austrije – rekla je Danka Vasiljević, izvršna direktorka JVP „Vode Vojvodine“.

I ove godine organizovan je nagradni konkurs za zaštitni znak ovogodišnje regate u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka. Na temu plovidba, ribarstvo i očuvanje ribnjaka najbolje je odgovorila studentkinja Fakulteta techničkih nauka, Dragana Ilić koja je osvojila nagradu u vrednosti od 120 .000 dinara.

– Ova regata ima i humanitarni karakter, naši regataši će tokom trajanja regate sakupjati plastične čepove i u sradnji sa Udruženjem Čepom do osmeha sredstva će biti usmerena na kupovinu pomagala, tačnije dečije hodalice za četrnaestogodišnju devojčicu is Futoga – naglasila je Vasiljević.

Foto: Vojvodina uživo

Milan Njegomir rukovodilac za GIS i VIS iz Vode vojvodine istakao je rutu ovogodišnje regate, oni su uputili prvo ka Babatovu, zatim Bečeju, Srbobranu, posle toga prema Karavukovu, a između je i Ruski Krstur.

– Trudimo se da se ljudi upoznaju sa prirodom i sa nekim mestima koje se nalazi uz vodu. Mnoga mesta zavise od vode, ovim promovišemo da se putuje vodom, da se koriste vodne puteve. To je po meni jedan lep prizor što se tiče prirode, voleo bih i da se transport poveća u tom nekom pravcu, jer je on mnogo jeftini i mnogo ekološkiji od drumskog saobraćaja. Trenutno je visok nivo i Dunava i Tise. Ali ono što sam videl kod regataša, oni su izuzetni, izuzetno motivisani i njihova želja da se plovi opšte nije bila upitno – reči su Njegomira i dodao da ovogodišnjom regatom plovi 50 dece.

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.