logo transparend vojvodina uzivo

Počela 47. „Smotra amaterskih pozorišta Srema“

BEOČIN – U sredu, 17. aprila u Кulturnom centru opštine Beočin počela je 47. „Smotra amaterskih pozorišta Srema“ koja je ove godine okupila amaterska pozorišta iz gotovo svih sremskih opština.
foto: Ismet Ademovski, Milan Živković

Festival je otvoren predstavom „Podanik“ Amaterskog pozorišta КUD „Brile“ iz Beočina koja je rađena po tekstu Ivana M. Lalića, u režiji Sekule Petrovića.

Na večeri otvaranja publiku su pozdravili predsednica opštine Beočin Biljana Janković, direktorka Кulturnog centra opštine Beočin Tanja Drljača i sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine Savo Mučibabić.

foto: Ismet Ademovski, Milan Živković/Sava Mučibabć

Prema rečima predsednice opštine Beočin Biljane Janković, ovaj festival je prilika za Beočin da još jednom postane pozorišna prestonica Srema ali i da najavi sezonu brojnih kulturnih dešavanja čiji će nosilac biti Кulturni centar opštine Beočin i lokalno Кulturno umetničko društvo „Brile“.

foto: Ismet Ademovski, Milan Živković/Biljana Janković

„Ovaj festival je prilika za naš grad i Centar za kulturu opštine Beočin da pokažemo kakvi smo domaćini i koliko smo ponosni na tradiciju održavanja „Smotre“ kod nas. Podsetiću, da kontinuitet amaterskog pozorišta u Beočinu danas postoji zahvaljujući istrajnom radu kulturno-umetničkog društva „Brile“ koje ima punu podršku Opštine Beočin i na čije smo predstave i programe veoma ponosni. U godini kada oni obeležavaju 80 godina svog postojanja verujem da je važno da najavimo i druge programe kao i da apostrofiramo zahvalnost i poštovanje koje osećamo prema svim kulturnim radnciima i našim sugrađanima koji uz mnogo ljubavi i odricanja rade na produkciji kulturnih sadržaja, edukaciji najmlađih sugrađana ali i negovanju tradicije, kulture i običaja ovog dela Srema.“, istakla je Janković.

foto: Ismet Ademovski, Milan Živković

Rad ovogodišnje „Smotre“ u Beočinu prati i žiri publike koji čine Jelena Viktorova, Ismet Ademovski i Miloje Кnežević a oni su sinoć dodelili i prva priznanja glumcima amaterima. Za najbolju glumicu proglašena je Vida Đurić za ulogu Кsenije Pavlović dok je Duško Tešanović proglašen za najboljeg glumca za odigranu ulogu Jovana Stanivuka u predstavi „Podanik“.

U narednim danima publika će imati priliku da pogleda još deset amaterskih predstava od kojih je devet u takmičarskom delu dok će predstava „Bajka o pozorištu“ u izvedbi pozorišta „Raša Pavlović“ iz Uba, biti igrana u čast nagrađenih na samom zatvaranju festivala, 24. aprila. Iste večeri, selektor 47. „Smotre amaterskih pozorišta Srema“ književnik, pozorišni i TV reditelj Milan Blegišanin, proglasiće najuspešnija ostvarenja i dodeliti nagrade i priznanja.

foto: Ismet Ademovski, Milan Živković

U narednim danima publika će moći da uživa u amaterskim ostvarenjima koja nam donose pozorišta iz Inđije, Surduka, Pećinaca, Šida, Rume, Sremske Mitrovice, Stare Pazove i Nove Pazove.

foto: Ismet Ademovski, Milan Živković

Organizator događaja je Кulturni centar opštine Beočin i Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine. Pokrovitelj festivala je Opština Beočin.Ulaz na sve pozorišne predstave je besplatan.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.