Počasna paljba, avioni, rečna flotila…povodom Dana vojske

BEOGRAD – Pripadnici Gardijske brigade u čast Dana Vojske Srbije danas su izvršili pocasnu paljbu na Savskom platou Beogradske tvrđave ispaljivanjem 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Svečanosti je prisustvovao i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Nakon počasne paljbe usledio je i defile plovila Rečne flotile koja su se kretala od Mosta na Adi ka Pančevackom mostu na čelu sa komandnim brodom Kozara. Posade brodova pozdravile su građane rubnim pozdravom.

Beograđani su mogli da vide i letački program vazduhoplova – aviona i helikoptera Ratnog vazduhoplovstva i PVO koji su leteli iz pravca Gardoša.

Dan Vojske Srbije 23. april obeležava se u znak sećanja na dan podizanja Drugog srpskog ustanka, na Cveti, 1815. godine u Takovu, nizom prigodnih manifestacija

Danas su održani i promenadni koncerti vojnih orkestara u Beogradu i Nišu.

Svečana akademija povodom Dana Vojske Srbije organizovana je sinoć u Domu Garde u Topčideru, gde je ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio da vojska svoj dan dočekuje snažnija, brojnija, savremenija i spremnija da sačuva mir, slobodu i bezbednost naše zemlje i građana.

“Želimo najsnažniju vojsku u regionu, jer želimo da živimo u miru i stabilnosti zauvek ponosni na svoju vojsku i vojnike”, izjavio je Stefanović i dodao da se Srbija naoružava da bi sebe zaštitila, te da kao i do sada nikome ne preti i ništa tuđe ne traži.

Ministar je poručio da je Vojska bila i ostala institucija koja živi i diše sa svojim narodom, koja čuva tradiciju i vekovnu povezanost, ali i koja daje sve od sebe da promšlja budućnost.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: