Pobratimili se Novi Sad i opština Tivat

NOVI SAD -U okviru posete delegacije Grada Novog Sada, na čelu sa gradonačelnikom Milanom Đurićem, crnogorskoj Opštini Tivat, potpisan je Sporazum o uspostavljanju saradnje dva grada. Sporazum su potpisali gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Sporazum o uspostavljanju saradnje podrazumeva da lokalne samouprave obezbede povoljne pravne uslove i logističku podršku za razvoj turizma, kulture, obrazovanja, ekologije i investicija, ali i za organizovanje sajmova, prezentacija i seminara u važnim oblastima. Sporazum je i formalni osnov za iniciranje perspektivnijih pravaca saradnje radi efikasnijeg korišćenja tehničkih, industrijskih i prirodnih resursa i mogućnosti za razmenu novih tehnologija i naučno tehničkih iskustava.

Ovim se otvaraju brojne mogućnosti za razmenu najboljih praksi, stručnjaka i resursa, što će rezultirati izražavanjem zajedničke vizije za budućnost, u kojoj će Novi Sad i Tivat nastaviti da grade i jačaju veze između svojih zajednica.

Jedan od najintenzivnijih vidova saradnje Novog Sada i Tivta ostvaren je u okviru projekta Evropske prestonice kulture i podrške bokeljskim opštinama – Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom, koje zajedno pretenduju da 2028. godine budu nosioci te prestižne titule, a čija je kandidatura u okviru Projekta „Budva Boka 2028“ ušla u završni krug takmičenja za Evropsku prestonicu kulture za 2028.

Tokom posete Tivtu delegacija Novog Sada posetiće Opštinsku upravu, najznačajnije destinacije elitnog turizma Opštine Tivat i prisustvovaće programima Festivala „Purgatorije“.

Potpisivanjem Sporazuma Grad Novi Sad je dobio još jednog crnogorskog pobratima pored Budve, sa kojom pobratimski odnosi datiraju od 1996. godine. Opština Tivat je 24. po redu pobratim Novog Sada.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.