logo transparend vojvodina uzivo

Poboljšanje pamćenja moguće je uz ovih 7 jedinstvenih metoda

Da li je zaista moguće poboljšati pamćenje? Ako ste ikada zaboravili gde ste ostavili ključeve ili ste zaboravili informacije o bitnim stvarima, verovatno ste poželeli da vam pamćenje, odnosno da manje zaboravljate.

Srećom, zaista postoje medote pomoću kojih možemo poboljšati naše pamćenje!

Svakako vam neki vid pomoći jeste onlajn kalendar, koji šalje podsetnike na vašem mobilnom telefonu. Međutim, šta je sa svim važnim informacijama koje su vam potrebne svakodnevno, pa makar to bile sitnice?

Svakako je potrebno malo više truda kako biste promenili vaše rutine, a u nastavku teksta pročitajte naše savete:

1. Budite fizički aktivni

Fizička aktivnost povećava protok krvi u celom telu, uključujući i mozak. Na ovaj način očuvaćte oštrinu pamćenja! Idealno bi bilo jutarnje razgibavanje, probajte sa jogom ili nekom drugom vežbom. Slušajte svoje telo.

2. Spavajte dovoljno

Spavanje znatno utiče na vaše pamćenje, možda ste primetili ukoliko spavate svega četiri sata da ne možete da se setite nekih prostih stvari… Zato je bitno da imate dovoljno sna, prvenstveno zbog vašeg zdravlja. Odraslim osobama se preporučuje da spavaju od sedam do devet sati dnevno.

3. Trudite se da budete mentalno aktivni

Foto: Unsplash/Dmitry Ratushny

Mentalno zahtevne aktivnosti su idealne za poboljšanje pamćenja. Naš predlog je da igrate ukrštene reči, bridž… Ukoliko ovo postane vaša rutina, primetićete drastičnu razliku.

4. Socijalizacija

Poseta prijatelju ili komšiji poboljšava intelekt i pamćenje. Pronađite vremena za vaše drage ljude i pričajte, pa makar to bilo preko mobilnog telefona ili face time-a.

5. Hranite se zdravo

Verovali ili ne, hrana utiče na naš više nego što možete zamisliti. Balansirana ishrana utiče na naš mozak i zbog toga birajte zdraviju ishranu, pre svega, bićete produktivniji. Možda ste primetili ukoliko pojede brzu hranu da vam se spava i nemate toliko energije, ali zato kada pojede hranu bogatu proteinima, ona vam daje više energije i spremni ste za nove izazove.

6. Budite organizovani 

Sklonite od sebe stvari koje vas ometaju u vašim obavezama! Iako je ovo najvažniji savet, nemojte sebe opteretiti, ukoliko nečega ne možete da se setite, zapišite i ostavite sa strane, posle nekog vremena ćete se setiti. Studentima i đacima se preporučuje učenje bez telefona, najbolje bi bilo da ga odložite čak u drugu prostoriju, da vam nije na dohvat ruke jer on predstavlja jednu od najvećih distrakcija.

7. Meditacija

Foto: Unsplash/Katerina May

Meditacija je sredstvo za ublažavanje stresa. Meditiramo da bismo postali bolji, produktivniji, uspešniji i unapredili se! Pronađite na internetu svoju idealnu meditaciju i probajte! Mnogi su se iznenadili koliko im je pomogla!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.