logo transparend vojvodina uzivo

Poboljšanje energetske efikasnosti kroz radove na zameni stolarije na zgradi OŠ „Svetozar Marković Toza” u Elemiru vredne 7,2 miliona dinara

ZRENJANIN – Radovi na zameni stolarije na zgradi Osnovne škole „Svetozar Marković Toza”  u Elemiru, koju pohađa 360 učenika, nedavno su završeni zahvaljujući realizaciji dva projekta Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kompanije NIS (program “Zajednici zajedno”) i Grada Zrenjanina.

U okviru ovih projekata obezbeđena su finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 7,2 miliona dinara, a radovi su realizovani u dve faze. U prvoj fazi izvršena je zamena jednoslojnih staklenih prozora u holu zgrade i na ulaznim vratima, dok je u drugoj fazi izvršena zamena prozora na kabinetima i kancelarijama u prizemlju i na spratu.

Iz Gradske uprave napominju da je zgrada ove škole podignuta 1967. godine i da je dotrajala stolarija  tokom grejne sezone uzrokovala  velike gubitke toplotne energije, uz nemogućnost dostizanja optimalne temperature, ali i da je realizacijom ovog projekta problem trajno rešen.

Tim povodom, školu je posetio gradonačelnik Simo Salapura i tom prilikom istakao da su energetska efikasnost, „Zelena agenda“ i „Zeleni Zrenjanin“ nešto što grad realizuje u prethodne dve godine i čime se možemo ponositi.

„Veliki ekološki projekat, nazvan „Zeleni Zrenjanin“, u vrednosti je oko 10 milijardi dinara, uključujući gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, fabriku vode, sanaciju gradske deponije, ali i segment koji se tiče energetske efikasnosti na teritoriji grada. Kada je u pitanju oblast obrazovanja, moramo da kažemo da smo u 15 školskih objekata uložili preko 50 miliona dinara u mere energetske sanacije. Ovde, u Elemiru, konkretno, zajedničkim sredstvima kompanije NIS, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Grada Zrenjanina, uloženo je 7,2 miliona dinara“ – rekao je gradonačelnik i dodao se, kroz ovu investiciju, očekuju uštede u potrošnji energenta – gasa do 20 odsto.

Direktorka OŠ “Svetozar Marković Toza” Svetlana Subotić zahvalila se na podršci Grada Zrenjanina u realizaciji ovog značajnog projekta, kao i Pokrajinskom sekretarijatu i kompaniji NIS.

„Na objektu škole zamenjeno je 150 prozora, ne računajući portale u hodniku, koji su još veći i dobijena je potpuno izolovana, „ušuškana“ zgrada koja će doprineti uštedi energije, omogućiti bezbedniji i lepši rad, jer će deci biti prijatnije i toplije, uz maksimalnu zvučnu izolaciju. Uz naše učenike, zgradu koriste i naši sportski klubovi koji postižu izuzetne rezultate, a i u samoj školi je puno uspešnih sportista. Ova investicija predstavlja dobrobit i za samu zajednicu, s obzirom da je škola i sportsko i kulturno stecište ovog mesta“ – istakla je direktorka Subotić.

Gradonačelnik je, tokom posete školi, obišao i sportsku salu i iskoristio priliku da pozdravi neke od učenika sportista.

Potrebno je napomenuti da Grad Zrenjanin na ovaj način, ali i kroz projekte zamene kotlova za grejanje, fasada i rasvete realizuje aktivnosti u okviru projekta “Zeleni Zrenjanin”, čiji je osnovni cilj poboljšanje energetske efikasnosti.

Projekti se finansiraju iz budžeta grada, Pokrajine, Republike i kroz programe društveno-odgovornih kompanija.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.