logo transparend vojvodina uzivo

Pobednicima literarnog konkursa “Srce mog grada” uručeni bicikl, mobilni telefon, blu-tut slušalice, godišnje ulaznice i besplatna ishrana u studentskoj menzi

NOVI SAD – Pobednicima nagradnog literarnog konursa “Srce mog grada” koji raspisuje Studentski centar “Novi Sad” povodom 8. septembra Međunarodnog dana pismenosti, danas su u Studenskom centru uručene nagrade.

Ivanu Bereniću studentu prve godine računarstva i tehnike na FTN-u, koji je svoje utiske o Novom Sadu pretočio u pesmu, za osvojeno prvo mesto uručen je bicikl. Jeleni Tomić, studentkinji četvrte godine hemije na PMF-u pripao je mobilni telefon, a zbog odsustva, nagradu je umesto nje primila njena drugarica. Trećeplasirani Luka Subotić, student druge godine računarstva i automatike na FTN-u dobio je blu-tut slušalice. Nagrađeni studenti dobijaju i besplatnu ishranu u studentskom restoranu, godišnju članarinu u Gradskoj biblioteci, ulaznice za bazene SPENS-a, besplatne ulaznice za sve programe Pozorišta mladih i besplatne ulaznica za programe Studentskog kulturnog centra “Novi Sad”.

– Bilo mi je jako zanimljivo da napišem pesmu. Tema mi se svidela i odmah mi je pala ideja o čemu da pišem, jer išao sam u srednju školu takođe u Novom Sadu. Bio sam u Domu “Brankovo Kolo” na Keju i onda sam svaki dan prolazio pored Petrovaradina i zaista mi je to bio najlepši deo Novog Sada – rekao je pobednik konkursa “Srce mog grada” Ivan Berenić.

Radove je ocenjivao žiri koji su činili Aleksandar Ćurčić direktor Pozorišta mladih, koji je bio i predsednik žirija, Galja Žilnik iz Gradske bibliotetke, Nenad Đukin iz Studentskog kulturnog centra “Novi Sad”, Tanja Đapić i Olivera Šaula iz JP SPC “Vojvodina” i Steva Lazarević pomoćnik direktora Studentskog centra “Novi Sad”.

Foto: Ustupljena fotografija

Na konkurs koji je trajao od 8. septembra do 30. novembra 2023, stiglo je 70 radova. Pravo učešća imali su svi studenti Novosadskog univerziteta koji žive u studentskim domovima koji je trebalo da pošalju opis omiljenog dela Novog Sada, ne duži od 500 slovnih znakova. – Zaista je dobra ideja da se studenti kroz krtku književnu formu izraze o Novom Sadu. Dunav, Kej i Petrovaradinska tvrđava, kao najmarkantnije tačke Novog Sada bile su dominantne teme u većini pristiglih radova. Značajan broj studenata je svoje impresije o Novom Sadu iskazao kroz pesme. Očekujemo da konkurs za 2024. godinu bude još interesantniji i da kvalitet radova bude još bolji, i razmišljamo o mogućnostima da se kroz seriju tribina, predavanja i okruglih stolova, tema konkursa još više približi studentima – rekao je Aleksandar Ćurčić.

Direktor Studentskog centra “Novi Sad” Zoran Martinović ističe da konkurs nudi velike mogućnosti za sve kreativce sklone pisanju i predstavlja priliku da se kroz pisanu reč izraze emocije, misli i doživljaji o Novom Sadu.
– Literarni konkurs “Srce mog grada” ima za cilj da podstakne promociju kulture i književnosti među mladima. Moram priznati da je i ove godine stigao prilično veliki broj radova. Naravno, ne mogu svi biti pobednici, ali su svi studenti koji su se prijavili, u svojim radovima iskazali visok nivo kreativnosti i emocionalnu privrženost Novom Sadu, kao mestu u kom provode svoje studentske dane i koje će odrediti njihove dalje životne perspektive – rekao je Martinović.

Novi konkurs biće raspisan 8. septembra 2024. godine, na Međunarodni dan pismenosti.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.