Pobednici 25. Ličkih Oka u Kolutu ekipa „Plaščani“ iz Rastine

U Kolutu su održane „Ličke Oke“, manifestacija koju po 25. put organizuje MZ „Kolut“, uz nesebičnu pomoć svih građana ovog naseljenog mesta.
Foto: 025.rs

Ove godine učešće je uzelo 12 seniorskih ekipa i dve ekipe sastavljene od dece, koji su svojom pojavom i nastupom izazvali najviše aplauza kod publike.

Takmičari su odmerili snage u 8 disciplina: trka u džakovima, trčanje po brvnu, vučenje kuke, pretezanje štapa, obaranje ruke, bacanje kamena s ramena, penjanje uz stožinu i nadvlačenje konopa. Najbolja je bila ekipa „Plaščani“ iz Rastine, drugo mesto osvojila je ekipa „Kumovi“ iz Bačkog Brestovca a treći su bili „Lički majkani“ iz Koluta.

Cilj ove manifestacije je očuvanje tradicije Ličkih oka, a jedan od organizatora Milan Mandić ističe veliku važnost negovanja starih običaja koje smo nasledili od dedova i pradedova.

Foto: 025.rs

„Ovo je jedan lep pokušaj da sačuvamo našu veru, kulturu i tradiciju, ali prevashodno naše običaje koji su iz priča koje su naši stari doneli iz našeg starog zavičaja iz Like. Na tim prelepim pričama mi smo odrasli“, rekao je Mandić.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, koji je pozdravio sve prisutne i istakao veliku važnost ovakvih događaja, te naglasio kako će grad Sombor i u narednom periodu pomagati organizaciju ove i sličnih manifestacija.

Foto: 025.rs

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели 025.rs (@portal025.rs)

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: