Po čemu je Stara Detelinara posebna? (VIDEO)

NOVI SAD – Stara Detelinara je pored Nove Detelinare, deo naselja koji zajedno čini Detelinaru. Detelinara je osnovana posle Prvog Svetskog rata, a naziv je dobila po listu deteline, koja se tu nalazila u velikom broju pre izgradnje i osnivanja naselja.

Današnji izgled Detelinara je dobila u drugoj polovini 20. veka.

Stara Detelinara

Za stanovnike Detelinare Stara Detelinara se proteže između naselja Nova Detelinara, Novo Naselje i Avijatičarsko naselje, odnosno između ulica Bulevar Evrope, Kornelija Stankovića, Rumenačke ulice i ulice Oblačića Rada.

Stara Detelinara je poznata kao kvart omeđen zgradama, dom RFK-a Novi Sad, ali i po sportskim terenima koji su ušuškani između mnogobrojnih zgrada.

Čime se sve mogu pohvaliti stanovnici Stare Detelinare?

Stanovnici Stare Detelinare spram stanovnika Nove Detelinare, mogu se pohvaliti sa dve osnovne škole, Osnovna škola „Dositej Obradović“ i Osnovna škola „Svetozar Marković Toza“.

Foto: Gradske info

Pored osnovnih škola, u ovom kvartu se nalaze i dva državna vrtića, „Veseli vozić“ i „Petar Pan“.

Duž nekih poznatih ulica smešten je i organ reda ovog kvarta. Tako na adresi Rumenačka 159 nalazi se Policijska uprava Detelinare.

Foto: Gradske info

U pošti koja se nalazi na adresi Braće Mogin 2 dolaze svi stanovnici Detelinare jer je za ovaj kraj jedina pošta u blizini. Uglavnom se ljudi naoružaju strpljenjem za moguću gužvu koja sledi.

RFK Novi Sad je fudbalski klub koji poseduje dugu tradiciju od preko sto godina postojanja. Ovaj fudbalski klub koji je usidren upravo na teritoriji Stare Detelinare veoma je poznat po svojim klupskim bojama –  jarko žute i plave, zbog koje ih prati nadimak kanarinci.

Stadion Detelinara na kojima trenira i igra ovaj fudbalski klub ima kapacitet da primi preko 1000 ljudi, što ga čini veoma popularnim u ovom kraju.

Foto: Gradske info

Pored priznatog i popularnog fudbalskog kluba, stanovnici, a pogotvo oni mlađi, svoje sportske sposobnosti mogu da iskuse na nekim od sportskih terena koji se ovde nalaze.

Tako su smešteni košarkaški i fubalski tereni u ulici Janka Čmelika, teren u Filipa Filipovića i tereni u blizini stadiona Detelinara.

U ovom kraju nalaze se i dečja igrališta, ali i veliki park za pse na samom kraju ovog kvarta, u blizini Avijatičarskog naselja.

Pošto su u ovom kraju ne grade toliko nove zgrade kao što je to slučaj na Novoj Detelinari, i dalje je priliv mladog stanovništva manji nego na Novoj Detelinari, tako se parking mesto brže pronalazi u odnosu na kvart preko puta, gde je to prava retkost za čuti.

Takođe Stara Detelinara, u odnosu na Novu Detelinaru, manjka sa kafićima i restoranima, ali svakako je mirnija četvrt za život.

Neke od najpoznatijih ulica Stare Detelinare su: Milenka Grčića, Nadežde Petrović, Solunska, Filipa Filipovića…

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.