Plava boja u kancelariji za manje stresa i bolju produktivnost

Bojama je moguće prevazići stres i anksioznost. To se zove hromoterapija, holistička disciplina koju često primenjujemo u svetu dizajna enterijera. Određeni tonovi zaista su prepoznati po svom umirujućem i opuštajućem dejstvu, dok drugi imaju ulogu da nas uzbude i napune energijom. Kako je i naučno dokazano da naš životni prostor utiče na raspoloženje, to dvoje nužno ide ruku pod ruku.

U kancelariji, kutku posvećenom poslu, gde pritisak i stres vrlo često vladaju, čini se važnim odabrati boje koje će nas opustiti, kako bi povećali koncentraciju i podstakli produktivnost, a sve u mirnom tonu.

Koja boja suzbija stres u kancelariji?

Kada je reč o dostizanju atmosfere mira i spokoja u radnom prostoru, ekološka psihološkinja Seli Ogustin u kolumnama stranice The Healthy predlaže da izbegavamo tople boje koje stimulišu čula više nego što bi trebalo, već da biramo hladne tonove. Jedan se posebno preporučuje.

To bi bila ništa drugo do plava, za koju se smatra da pomaže u boljoj kontroli nervoze i da poboljšava koncentraciju… ali to nije sve: „Naučna istraživanja su pokazala da plava, posebno ledena, ima zapanjujuću moć snižavanja krvnog pritiska i usporavanja otkucaja srca“, objašnjava Sofi Muton-Brizej u svojoj knjizi La Déco des emotions. Na nameštaju, ukrasnim predmetima, na zidovima ili tapetama, prigrlite plavu boju u svojoj kancelariji, prenosi sajt Citymagazine.rs.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.