“Plastični pirati” čiste Tisu, sutra stižu i u Novi Sad

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NOVI SAD – Fakultet tehničkih nauka poziva sve zainteresovane da se priključe “Tisa Ekspediciji” koja dolazi u Novi Sad 15. i 16. oktobra sa ciljem da deci, mladima i svima kojima je stalo do zaštite životne sredine pokaže načine prevencije stvaranja mikroplastike i mogućnosti ponovne upotrebe plastičnog otpada iz reka.

Nakon aktivnosti uzorkovanja mikroplastike koju je realizovao FTN u maju ove godine u okviru projekta Tid(y)Up, organizuje se i “Tisa ekspedicija” koja je započeta 23. jula na izvoru reke Tise u Ukrajini. “Plastični pirati”, kako se nazivaju učesnici ovog projekta, i ostali volonteri i članovi ekspedicije tokom leta su vršili procenu zagađenja reke Tise, kao i njeno čišćenje od otpada. Njihove aktivnosti rezultirale su pozitivnim uticajem na Ukrajinu, kao i ostale zemlje sliva: Rumuniju Mađarsku, Slovačku i Srbiju.

Na osnovu stečenog znanja i detaljnih istraživanja, “Plastični pirati” su razvili svoju Laboratoriju unutar čijih zidova se dešavaju čudesne transformacije – plastika iz reka se drobi, topi i oblikuje u nove oblike. U okviru “Tisa ekspedicije” deca i svi zainteresovani imaće priliku da u ovoj laboratoriji oblikuju razne predmete od plastike koja je izvađena iz reke, a koje će biti korisne u narednim godinama ili čak decenijama.

Izvor: Filmjungle.eu

“Tisa Ekspedicija” i “Laboratorija plastičnih pirata” biće otvoreni za javnost 15. i 16. oktobra, u Novom Sadu, u Jedriličarskom klubu Vojvodina, pored Čarde Jedro, na Dunavu.

Ovaj događaj organizuju Filmjungle.eu iz Mađarske i Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka, u okviru Interreg međunarodnog projekta Tid(y)Up podržanog od strane Evropske unije.

Projekat Tid(y)Up se fokusira na poboljšanje kvaliteta vode reke Tise i Dunava, do ulivanja u Crno more, sa aspekta smanjenja zagađenja plasičnim otpadom i realizuje ga 10 partnera u 7 zemalja (Srbija, Mađarska, Slovačka, Ukrajina, Bugarska, Rumunija i Austrija koje pripadaju slivu reke Tise.

Tagovi:

Pročitajte još: