Plandište: Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika (FOTO i VIDEO)

PLANDIŠTE – Kulturni centar „Vuk Karadžić“ Plandište, u saradnji sa udruženjem žena Jefimija i nacionalnim savetima na teritoriji Opštine, organizovao je šestu po redu tradicionalnu manifestaciju „Međunarodni dan maternjeg jezika“.

“Danas imamo priliku da čujemo odvažne žene, odvažnu decu, koja daju veliki doprinos očuvanju maternjeg jezika kojim govore. Nacionalna struktura stanovnika Opštine Plandište je bogata, na ovim prostorima u uzajamnom poštovanju i uvažavanju, živi više od dvadeset nacija i etničkih grupa. Srpski, Makedonski, Mađarski, Rumunski i Slovački jezici su ravnopravno u upotrebi u svim državnim institucijama. Manifestaciju organizujemo već šesti put i veoma smo ponosni na to. Veoma uspešno saradnju ostvarujemo sa KOC Vuk Karadžić Plandište i direktorkom Štiglić Tijanom i njenim saradnicama. Podrška koju dobijamo od lokalne samouprave i mesne zajednice takođe je od velikog značaja”. – izjavila je Nataša Bajić, predstavnica udruženja Jefimija.

“Obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika je izuzetno bitno za sve nacije. Mi se ponosimo što u Opštini Plandište imamo dvadeset i dve nacije i imamo pet službenih jezika u upotrebi. Sa ovog mesta šaljemo poruku iz Plandišta da smo mi Evropa u malom, da smo mi jedni drugima okrenuti, da gledamo tradicije i poštujemo vrednosti, da reprezentujem ono najbolje, u smislu kulture, tradicije i folklora iz svake nacionalne sredine i svakako dajemo primer kako trebaju ostale opštine i gradovi da se drže zajedno, jer kao mala opština imamo mnogo srca i mnogo dobre volje da pomognemo svim nacijonalnim savetima sa naše teritorije. Kao lokalna samouprava imamo razumevanja da pomognemo i organizujemo, uz KOC Vuk Karadžić Plandište, sve njihove predstave, zonske smotre folklora u cilju promocije i očuvanja tradicijonalnih vrednosti i kulturnog nasleđa.” – izjavio je Jovan Repac, predsednik Opštine Pladnište.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: