Plan Rusije za razvoj pripojenih oblasti

Donbas, Herson i Zaporožje bi mogli biti oslobođeni poreza na prihod na 10 godina, prema planu vlade.

Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije saopštilo je u sredu da će pokrenuti državni program finansiranja za podršku Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Prema saopštenju ministarstva, teritorija ima „ogromni ekonomski i industrijski potencijal“.

U saopštenju se ističu planovi za donošenje saveznog zakona o stvaranju zajedničke slobodne ekonomske zone za nove regione sa povlašćenim tretmanom za investitore, uz zagarantovane poreske i neporeske podsticaje. Oni će biti slični podsticajima u slobodnoj ekonomskoj zoni Krima i Sevastopolja.

„Pristupanje novih teritorija Ruskoj Federaciji će obezbediti povećanje nacionalnih pokazatelja u glavnim sektorima kao što su metalska industrija (za 20%), sektor uglja (za 6%), proizvodnja žitarica (za više od 10%), suncokret. (preko 20%)“, rekao je zamenik ministra Sergej Nazarov.

On je istakao da će „bruto regionalni proizvod novih regiona iznositi tri triliona rubalja (50 milijardi dolara) u roku od pet godina“.

Prema njegovim rečima, posebne odredbe bi mogle da predviđaju oslobađanje od saveznog poreza na dohodak na 10 godina i uplatu ne više od 13,5 odsto u regionalni budžet.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u sredu ujutro četiri sporazuma o ujedinjenju sa novim regionima, koji su velikom većinom glasali za pridruživanje Rusiji na referendumima u septembru.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: