logo transparend vojvodina uzivo

PKS: Privreda očekuje dobre rezultate u prvom kvartalu 2024. godine

SRBIJA – Srpska privreda očekuje nastavak dobrih performansi u prvom kvartalu ove godine kada je reč o prometu, vlada umereni optimizam u pogledu kretanja izvoza, a ohrabruje i podatak da 80 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, pokazuje najnovija anketa Privredne komore Srbije (PKS) o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata u četvrtom kvartalu 2023. i očekivanjima za prvi kvartal 2024. godine.

Većina privrednika u Srbiji, koji su planirali investicije u ovoj godini, želi da poveća ili zadrži isti obim ulaganja, a 94 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u prvom kvartalu, rezulati su ankete PKS sprovedene na uzorku od 1.586 privrednih subjekata koji zapošljavaju više od 230.000 radnika.

Kada je reč o prometu, većina ispitanika očekuje nastavak dobrih performansi i u prvom kvartalu 2024. godine, saopštila je danas PKS.

Gotovo dve trećine anketiranih očekuje povećan ili nepromenjen promet, dok 36 odsto očekuje smanjenje prometa.

Anketirani iz komunalnih delatnosti i metalske industrije se ističu po optimizmu – 30 odsto i 29 odsto ispitanika očekuje rast prometa u narednom kvartalu.

Najveće izazove očekuju ispitanici iz trgovine i turizma – 46 odsto i 42 odsto ispitanika predviđa pad prometa u prvom kvartalu ove godine.

PKS navodi da zabrinjava podatak da su troškovi inputa povećani kod 53 odsto ispitanika u odnosu na treći kvartal 2023. godine.

Petina anketiranih je povećala cene gotovih proizvoda, odnosno usluga, u odnosu na prethodni kvartal, dok je 75 odsto anketiranih ove cene zadržalo nepromenjene.

Privrednici pokazuju umereni optimizam za prvi kvartal ove godine u pogledu kretanja izvoza, odnosno 26 odsto očekuje rast međukvartalnog izvoza i to u proseku od 24 posto, dok 53 procenata očekuje nepromenjen nivo izvoza.

Za prvi kvartal ove godine, 80 procenata anketiranih uvoznika očekuje isti ili povećan obim uvoza u odnosu na prethodni.

Očekivanja privrednika za 2024. godinu su pozitivna kada je reč o investiranju.

Od 56 odsto ispitanika koji planiraju investicije ove godine, 88 posto planira povećan ili isti obim investicija u odnosu na 2023. godinu.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2022. godinu, kompanije iz uzorka ostvarile su 23,9 milijardi evra poslovnog prihoda, a prema podacima Uprave carina u četvrtom kvartalu 2023. godine su dostigle robni izvoz u vrednosti od 10,3 milijardi evra, što je za 50 odsto više u odnosu na isti period 2022, navodi PKS.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.