logo transparend vojvodina uzivo

PKS i Ministarstvo privrede podržavaće razvoj porodičnih firmi i digitalizaciju

BEOGRAD – Privredna komora Srbije (PKS) i Ministarstvo privrede dogovorili su danas nastavak saradnje na podršci razvoju porodičnih kompanija, primeni principa cirkularne ekonomije u kompanijama, jačoj digitalizaciji domaćih preduzeća, internacionalizaciji i promociji njihovog poslovanja u 2024. godini, saopštila je PKS.

Na sastanku predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i ministra privrede Slobodana Cvetkovića takođe je dogovorena saradnja PKS i Ministarstva na programu stručnog usavršavanja iz oblasti korporativnog upravljanja, a u vezi sa Zakonom o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, čija primena počinje u septembru ove godine.

Čadež je istakao da će u fokusu Privredne komore i Ministarstva privrede u narednom periodu biti projekti digitalizacije preduzeća koje omogućava Centar za digitalnu transformaciju (CDT) PKS, a kroz nove tehnološke inovacije namenjene kompanijama kako bi postale konkurentne na međunarodnom tržištu.

„Razgovarali smo i o podršci porodičnim preduzećima u Srbiji imajući u vidu da dolazi do smene generacija u njima i kako da im proces korporativizacije učinimo dostupnijim i omogućimo im određene zakonske olakšice“, rekao je on.

Ministar Cvetković je naglasio da je PKS jedna od ključnih institucija za sprovođenje privredne politike Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima na današnjem sastanku se razgovaralo o nastavku uspešne saradnje u oblasti digitalizacije i na koji način mogu da se podrže firme u usvajanju novih znanja da postanu deo digitalnog sveta.

„Percipirali smo izazove privrede Srbije, tražeći dodatne mogućnosti i kako bi privrednicima mogli da pomognemo u tranzicionom periodu, u pogledu digitalizacije, kao i izazova vezanih za globalne promene i nova tržišta“, rekao je Cvetković.

Na sastanku je bilo reči i o promociji programa podsticanja razvoja preduzetništva, učešću u Programu jedinstvenog tržišta Evropske unije i mogućnostima koje mogu da ostvare srpski privrednici preko Evropske mreže preduzetništva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.