PKS i GIZ kroz kampanju umrežavaju dijasporu radi ulaganja u Srbiji

Privredna komora Srbije (PKS) i globalni program Nemačke razvojne saradnje „Migracije i dijaspora“ (PMD), koji u Srbiji sprovodi GIZ, realizovaće do 20. januara sledeće godine kampanju kojom pozivaju dijasporu da ulaže u Srbiju.

Kako je saopšteno iz PKS Srbije, kampanja će se voditi pod sloganom „Uključite se. Vaše znanje i iskustvo mogu da pokrenu velike stvari“.

Cilj kampanje je da kroz platformu Poslovni atlas Srbije i projekat „Link up“ privuče i umreži što veći broj preduzetnika iz dijaspore i Srbije, radi investiranja u srpsku privredu, razmene znanja i jačanja saradnje.

Kampanja je, kako je navedeno, posvećena srpskoj dijaspori, najviše u Nemačkoj, zatim poslodavcima, preduzetnicima, akademskoj zajednici, ali i sveobuhvatnoj javnosti u Srbiji.

„Očekujemo da će pozitivni primeri angažmana predstavnika naše dijaspore povećati interesovanje za ovu temu i dodatno unaprediti svest o značaju uspostavljanja čvrstih, stabilnih i institucionalizovanih odnosa između pripadnika dijaspore i zemlje porekla, čime će se stvoriti dobra osnova za jačanje poslovnih i drugih veza“, ističe Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno-privatno partnerstvo PKS, a navedeno je u saopštenju.

Podseća da je PKS jedan od strateških partnera Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) u implementaciji „Link Up! Srbija2“, čiji je cilj unapređenje poslovne saradnje sa srpskom dijasporom u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

„Zahvaljujući ovom projektu, srpska dijaspora prilikom ulaganja dobija institucionalnu podršku na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, a organizovali smo u septembru i krajem novembra investicione konferencije u Beču i Cirihu na kojima je dijaspori predstavljen veliki broj investicionih projekata u Srbiji. U januaru je planirana konferencija u Štutgartu“, najavljuje Andrić.

Program se sprovodi po nalogu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u 22 zemlje sveta.
Cilj je da se podstaknu ključni akteri u zemlji da u većoj meri koriste pozitivne efekte regularnih migracija i angažovanje dijaspore za svoj društveno-ekonomski razvoj.

Implementacioni partneri u sprovođenju programa u Srbiji su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

„Savezna Republika Nemačka jedna je od najatraktivnijih zemalja destinacije za migrante sa ovih prostora i u toj zemlji postoji jaka i mnogobrojna dijaspora. Profesionalno i finansijsko angažovanje dijaspore bi moglo snažno uticati na razvoj Srbije i dovesti do opšteg poboljšanja uslova u zemlji“, kaže Marija Bogdanović, vođa programa „Migracije i dijaspora“ i „Migracije za razvoj“ u Srbiji.

Kako je navela usvajanjem Strategije o ekonomskim migracijama za period 2020-2027, Srbija je potvrdila spremnost za upravljanje migracionim tokovima i kroz dodatni podsticaj angažmana dijaspore.

Zajedničke aktivnosti PKS i GIZ-a u okviru programa PMD obuhvataju različite vidove saradnje u okviru koje je kreiran i promotivni video koji predstavlja pozitivne primere iz prakse u nameri da podstakne angažman naše dijaspore na unapređenju privrednog razvoja Srbije i doprinese jačanju svesti o pozitivnim efektima cirkularnih migracija uopšte.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.